Mesemondó gábor cigány nagyapjáról mond történetet Isztojka Máté

A Meseszó Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt az „Élőszóval, amit a meséről tudni kell” című sorozat következő alkalmára, amely a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.23.
mesemondó

„Ez alkalommal a Szentábrahámról származó Isztojka Máté, kolozsvári néprajz szakos hallgató lesz a vendégünk. A webinárium keretein belül mesél kutatásáról, ahogyan saját maga fogalmazta meg: a három idősíkról, amelyek nagyapja történetei által bontakoztak ki előtte. Elsőként felvillantja a gábor cigányok régmúlt mesemondó alkalmait, szokásait, amiről nagyapja mesélt neki. Másodikként elkalauzol gyerekkorába, amikor nagyapját hallgatta, aki mesét mondott és olvasott neki. A harmadik idősík, amikor már mint néprajzos hallgató beszélgetett nagyapjával, meséltette és gyűjtötte a repertoárját.”

Fotó: Facebook

„A cigány népmesék lesz az államvizsgatémám is. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, nagyapám tud egy csomó mesét… Annyira agyafúrt a nagyapám! Ha nincs más lehetősége, akkor létrehoz magának egy mesemondási alkalmat: az egyszerű beszélgetések közben a beszélgetőtársból egyszer csak mesehallgató lesz. Reális dolgokat mond el a saját életéről, a katonaságáról meg a házasságkötéséről nagyanyámmal, és mesévé változik a szájában az igaz történet. A másik nagy témám az orális identitás, hogyan látja és meséli az alany saját magát. Ez is, mit ad Isten, nagyapámmal kapcsolatos.”

Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Időpont: március 23. 19 óra

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás