Rákosligeti Filmklub: Csillagosok, katonák – ingyenes vetítés





A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából várnak minden érdeklődőt a „Csillagosok, katonák” című film vetítésére.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.23.
filmklub

Csillagosok, katonák, magyar filmdráma, 90 perc, Jancsó Miklós, 1967

Fotó: Facebook

„A Csillagosok, katonák történelmi parabola, azaz a konkrét történettel elvont fogalmakat, univerzális problémákat vizsgál. Jancsó Miklós a »Szegénylegények« után ismét az egyén és történelem viszonyával, a szabadság lehetőségeivel foglalkozik. Míg előző filmjében a hatalom elnyomását mutatta meg, a Csillagosok, katonák a forradalom logikáját, a háború kíméletlenségét modellezi. Sajátos alkotói módszere és jellegzetes filmnyelvi megoldásai segítségével Jancsó Miklós képes rendkívül absztrakt és bonyolult kérdéseket a mozgókép nyelvén feltenni. A rendező nem kész válaszokat kínál, hanem együttgondolkodásra invitálja a nézőt.” (filmarchiv.hu)

A vetítések előtt és után kötetlen beszélgetés Tóth László filmklubvezetővel és a meghívott vendégekkel, Szilágyi Erzsébet művészetszociológussal és ifj. Jancsó Miklós (Jancsó Nyika) operatőrrel.

Időpont: február 23., 18 óra

Belépés a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából ingyenes, előzetes regisztrációt kérnek.

Bővebben itt tájékozódhatsz.





Top hírek

program

Hang-Fonó népdalműhely

A Kárpát-medence magyar énekes hagyományai és a ritmusalapú hangjátékok által éljük át a közös éneklés és zenélés örömét.







Hírlevél-feliratkozás