RETRO RÁDIÓ

A művészet templomai: Salvador Dali ifjúkora – díszbemutató az Urániában

A film díszbemutatója december 17-én, 18.30-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol felvezető előadást tart Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum kurátora.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.17.
művészet

A művészet templomai sorozat legújabb, decemberi premierfilmje Salvador Dalí születésétől 1929-ig – a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig – terjedő időszakban követi nyomon a festő életét és művészetének fejlődését.

Fotó: Facebook

A filmről:

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film a művész születésétől 1929-ig – a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig – tartó korszakra és Dalí ifjúi éveinek helyszíneire: Figueresre, Barcelonara, Madridra és Párizsra fókuszál. A film számos, eddig még sohasem látott archív dokumentumot és felvételt mutat be, amelyek új fényt vetnek Dalí gyermek- és fiatalkorára. Ifjúkorát tagadhatatlanul meghatározta bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantás. Először szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol olyan meghatározó egyéniségekkel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba is – s nem sokkal később oda is költözött –, ahol megismerkedett Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal. A film feltárja Dalí művészeti fejlődését és bemutatja a folyamatot, hogyan változott meg alkotói stílusa a hagyományosból az avantgárdba, és miként jött létre az az életmű, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.

Salvador Dalí. Diarios de Juventud. 1904–1929

spanyol ismeretterjesztő film, 65 perc, 2020

eredeti nyelven, magyar felirattal

Rendező: David Pujol

Főszereplő: Salvador Dalí, Gala Dalí

Forgatókönyv: Montse Aguer, David Pujol

forgalmazza a Pannonia Entertainment

Részletek, jegyek itt.

Ezeket olvastad már?
Farsangi fánkünnep táncházzal

Farsangi fánkünnep táncházzal

Jótékonysági Filmzene Koncert a gyermekekért!

Jótékonysági Filmzene Koncert a gyermekekért!

Világutazók: Kisgyörgy Éva - három hét az Antarktisz vidékén

Világutazók: Kisgyörgy Éva - három hét az Antarktisz vidékén

A sivatag istenei – Az ősi Petra természetfeletti urai

A sivatag istenei – Az ősi Petra természetfeletti urai

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás