A Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.) jelenleg 43 ingatlanát értékesíti, többek között három, műemlékvédelem alatt álló kastélyát és két hatalmas méretű iskolaépületet is. Idén 72, a főváros tulajdonában álló ingatlanból akarnak pénzt csinálni, amiből hozzávetőleg 8,2 milliárd forint bevételt remélnek – tudta meg a Ripost7.

Tarlósék sokáig bérlőt kerestek a kastélyokba

Korábban a főváros megpróbálta megmenteni a három kastélyt, miután a Demszky-érában éveken át nem akadt rájuk vevő. A BFVK Zrt. 2011-ben már hosszú távú bérlőt keresett az ingatlanokba, azzal, hogy a saját tetszése szerint át is alakíthatja azokata, akár wellness szállodává vagy konferenciaközponttá, aki hosszú távon vállalja az üzemeltetést. A bérleti szerződés 50–100 évre szólhatott volna.

Van, amelyiket már nem is őrzik

A kiadónak hirdetett ingatlanokból aztán újra eladó lett. A Ripost7 munkatársai a helyszínen néztek körül. A három, igencsak szomorú állapotban lévő kastély közül kizárólag a szőlősgyörökit őrzi egy portás. Bár annak az udvarán egy csodálatos kápolna áll, senki sem láthatja, ugyanis látogatót egyáltalán nem engednek be az impozáns parkba. A tordasi kastélynál a Fővárosi Vagyonkezelő munkatársait találták a Ripost7 munkatársai, ők éppen terepszemlét tartottak, de az is lehet, hogy egy reménybeli vevőnek mutatták meg éppen. A leghányatottabb sorsú kastély Marcali közelében, Kéthelyen található. Bár 2015-ben még kutyás őrök vigyáztak rá, ma már nem őrzi senki, kertjébe az sétál be a lyukas kerítésen át, aki akar. A tolvajok bentről már elhordták, amit tudtak, és az évekkel ezelőtt emelt védtető is életveszélyes állapotban van.

Többe kerül felújítani, mint megvenni

A vállalás nagyon nehéz, akár vásárlónak, akár bérlőnek: a kastélyok műemlék jellegének megóvása mellett meg kell akadályozni a lepusztulását is, a beavatkozás, újjáépítés azonban nem károsíthatja a műemlék jelleget. Valószínű, hogy aki hasznosítani akarja, annak nem a vételár lesz a legnagyobb kiadása.

Kéthely, Sáripuszta

Kéthely külterületén, Sáripusztán fekszik a volt Hunyadi-birtok. A barokk eredetű kastélyépületet 1760 és 1920 között építették. A II. világháború alatt sebesültkórházként működött. 1951 után eltüntették a háború nyomait, rendbetették az épületet, és általános szociális-, majd elmebetegotthont működtettek benne.

Telekterület: 116 583 m2

Hunyadi-kastély alapterülete: 3 668 m²

Melléképületek alapterülete: körülbelül további 2000 m²

Parkja természetvédelmi terület

(Fotó: Metropol)

Tordas, Sajnovics Kastély

A Fejér vármegyében lévő földbirtokokat Sajnovics Mátyás vásárolta meg a hódoltság után, ő építtette a kastély elődjének tekinthető kúriát. A jelenlegi kastélyt a XVII. század végén emelték. Az 1930-as években a későbbi VI. György angol király (róla szól A király beszéde című film) látogatta meg a kastélyt, ekkor újították fel az ingatlant – valószínűleg utoljára. A II. világháború után az épületben előbb úttörőtábort, majd az Aranycsapat edzőtáborát alakították ki benne. 2006 óta áll üresen.

Telekterület: 33 702 m² erdő és 20 443 m² kastélykert.

Kastély alapterülete: 2 517 m²

Melléképületek alapterülete: körülbelül további 2000 m²

(Fotó: Metropol)

Szőlősgyörök, volt Jankovich-kastély

A kastély 1752-ben épült, barokk stílusban, majd 1853–1854-ben bővítették az északi szárnnyal, romantikus stílusban. Az eredetileg 23 hektáros parkban kiemelkedő dombon áll a család 1891-ben épült mauzóleuma. A kastélypark értékes növényzetéről az 1990-es években részletes dokumentáció készült. Gyönyörű parkjában egy 120 négyzetméteres kápolna is található. Sajnos a park zárva tart, nem látogatható. 1949 óta védett műemlék, itt valamikor gyermekotthon üzemelt. Az épület 15 éve áll üresen, elhagyatottan, a pusztulás jelei már megjelentek rajta.

Telekterület: 17 hektáros angolpark

A kastélyépület hasznos alapterülete: 1263 m²

Melléképületek alapterülete: körülbelül további 3200 m²

Kápolna: 120 m²

(Fotó: Metropol)