RETRO RÁDIÓ

LMBTQ-aktivisták foglaltak el egy állami Capitoliumot Amerikában

Az erőszakos transzjogi tüntetők a gyerekek nemváltása mellett demonstráltak...Megosztás
Szerző:
2023.03.31. 09:40
LMBTQ Amerika

Egy magát „transzsámánnak” nevező LMBTQ-aktivista vezetésével transzjogi tüntetők ostromolták meg szerdán az amerikai Kentucky állam Capitoliumát. A radikálisan baloldali tüntetők azt követően hatoltak be erőszakosan a törvényhozás épületébe, hogy a kongresszus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megtiltja a 18 év alatti kiskorúak nemváltását és hormonkezelését.

Egy „transzsámán” vezetésével erőszakos LMBTQ-aktivisták törtek be Kentucky állam Capitoliumába (Forrás: Twitter)

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a vitatott gyerekvédelmi törvényt (SB150) még múlt hónapban szavazta meg Kentucky republikánus többségű kongresszusa, ám az állam demokrata kormányzója, Andy Beshear a transzneműek védelmére hivatkozva megvétózta azt. Ezt követően a javaslat visszakerült a kongresszus elé, amely most szerdán változtatás nélkül újra elfogadta a törvényt. A szenátus elsöprő, 29-8 arányban, míg a képviselőház 76-23 arányban szavazta meg a kormányzói vétó felülbírálását.

A helyi sajtó azt írta, hogy a törvény ellen tiltakozva közel ezer LMBTQ-aktivista gyűlt össze Kentucky állam Capitoliuma előtt, majd néhány száz erőszakos tüntető betört az épületbe. Az ostromról készült feltételek tanúsága szerint a tüntetők a „szégyen” és a „mi vagyunk Kentucky, ez a mi házunk” rigmusokat skandálták. Sokan olyan transzparenseket tartottak a magasba, melyeken a „nem vagyunk fenyegetés, tehát ne tegyetek minket célponttá” és az „állítsátok le a transzokra vonatkozó egészségügyi tilalmakat” volt olvasható.

Kentucky állam rendőrsége azt közölte, hogy 19 erőszakos tüntetőt tartóztattak le, akik ellen birtokháborítás miatt emelhetnek vádat. „A rendőreink mindenkinek megadták a lehetőséget, hogy önként távozzanak a törvényhozás épületében, vagy letartóztatjuk őket” – fogalmazott Paul Blanton százados, a rendőrség szóvivője.

A most elfogadott, de csak három hónap múlva hatályba lépő gyerekvédelmi törvény megtiltja a 18 éven aluliak számára a nemi átalakító műtéteket, valamint a pubertásgátlók és hormonok használatát. Valamint megtiltja a tanároknak, hogy kiskorú diákokkal megvitassák a szexuális irányultság vagy a nemi identitás témakörét (értsd: nem vihetnek LMBTQ-propagandát az iskolákba).

Robby Mills republikánus szenátor kijelentette, hogy azért támogatta a törvényjavaslatot, mert meggyőződése, hogy „a pubertásblokkolók és a nemi hormonok veszélyesek a gyermekek egészségére”.

Chris Hartman, egy helyi LMBTQ-érdekképviseleti szervezet ügyvezető igazgatója azt mondta a törvény elfogadása után: „Bár elvesztettük a csatát a törvényhozásban, a vereségünk átmeneti. Nem fogunk veszíteni a bíróságon.”

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, a mostanival szinte megegyező jelenetek zajlottak le Oklahoma állam törvényhozásának épületében még február végén. A középnyugati állam törvényhozásába szintén transzjogi aktivisták törtek be, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a szenátus olyan törvényeket szavazzon meg, melyek betiltják a kiskorúak nemváltását.

Az AP beszámolója szerint egyébként az USA-ban eddig 11 tagállamban (Alabama, Arkansas, Arizona, Georgia, Iowa, Kentucky, Mississippi, Tennessee, Utah, Dél-Dakota és Nyugat-Virginia) fogadtak el olyan törvényeket az elmúlt időszakban, melyek korlátozzák vagy megtiltják a kiskorúak nemváltását.

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás