A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok





Mutatjuk a legújabb kutatást.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.27.
Módosítva: 2023.03.27.
kutatás

Az Idea Intézet 2023. március elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága nem változott a teljes, választókorú népesség körében. A választókorú népesség 29 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó, pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is, immár egy teljes negyedéve 48 százalék. A Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti.

Az ellenzéki oldalon 2023. februárjához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgások történtek. Az eredmények szerint három párt jutna be a parlamentbe: A DK 12 százalékos támogatottsággal, a Mi Hazánk hat százalékkal és a Momentum öt százalékkal.

Viszont a többi, jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező párt 1-1 százalékon áll. Ez a négy párt az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak pedig négyszázalékos támogatottsága van. Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor ismét emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll.

 A biztos szavazó, pártot választók körében sem jobb a helyzete a négy mikropártnak. E négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot, mint a Momentum (7%), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19%) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal. Ebben a szűk választói szegmensben egyébként már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is eléri a parlamenti bekerülés 5 százalékos szintjét (6%).

Összességében a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023. február és március között. Az látszik, hogy a magyar társadalom egyre jobban elfáradt az utóbbi időben a folyamatos pártcsatározások következtében, így a pártoktól való távolságtartása hónapról hónapra növekszik. Talán egyetlen szempont érdemel figyelmet, az ellenzéki oldalon a támogatottsági mutatók egyirányú mozgása, a politikai erőviszonyok világos tisztázódása.

Az Idea Intézet a kutatás adatait 2023. február 25 – 2023. március 16. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás