RETRO RÁDIÓ

Töretlen a Magyar Zene Háza népszerűsége





Már több száz ezren látogatták meg az elmúlt hónapokban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.10.
Magyar Zene Háza

A Ripost beszámolója szerint a megnyitása óta eltelt tíz hónap alatt 500 programot szerveztek a Magyar Zene Házában és 800 ezer látogatót fogadtak. Az intézmény megszámlálhatatlan építészeti, tartalmi és turisztikai elismerést zsebe.

„Fölmentek az energiaárak, amire mi úgy reagálunk, hogy a hétfői napokon, amikor eddig a szokásos múzeumi szünnap ellenére nyitva tartottunk, mert olyan népszerű a ház, hogy muszáj volt, most a téli szezonra három hónapig hétfőnként zárva leszünk. Nagy előny, hogy geotermikus fűtést használunk, így kisebb ennek a költsége, mintha gázzal fűtenénk. Szóval ez nincs hatással a programokra, már most ott tartunk, hogy 170 programot lekötöttünk a jövő évre” – mondta el a Ripostnak Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója, aki hozzátette: a nagy érdeklődés miatt januártól streamelik is a koncerteket, vagyis aki nem jut be az élő eseményekre, annak sem kell lemondania az élvezetről.

Számos program várja a vendégeket. / Magyar Zene Háza - Mohai Balázs

Már eddig is egyre több művész választotta születésnapi helyszínül a Magyar Zene Házát: itt ünnepelte Sebő Ferenc a 75., Zorán pedig a 80.születésnapját, jövőre pedig a 33 éves Korai Öröm és a kereken fél évszázados Muzsikás jön ide. A klasszikusok egyébként csak a programkínálat egyötödét teszik ki, a többiben népzene, cigánymuzsika és modern pop is szerepel. Utóbbinak időszakos kiállítást is szentelnek, amely a Kádár-korszak hazai alkotóit mutatja majd be, a tiltott együttesektől a jövőre szintén kerek, 40. évfordulóját ünneplő István, a királyon át egészen az első Sziget fesztiválig.

Szerencsére az orosz-ukrán háború szülte energiaválság sincs nagy hatással az intézményre, így már a jövő évre is rekord számú programot kötöttek le.

A fellépők sorában pedig olyan izgalmas produkciók következnek, mint a tuvai torokénekes Sainkho Namtchylak vagy a Vágtázó Halottkémek. De a zene mellett a társművészeteknek is teret adnak: a Momentán Társulat Rögvest című improvizációs műsora, Minka Petőfi-versfeldolgozásai és Méhes Csaba pantomimelőadása is várható. A különleges kavalkád miatt a Magyar Zene Háza valóságos csodák palotája – állítja az ügyvezető.

Minden korosztály megtalálja számára a legjobb kikapcsolódást. / Magyar Zene Háza - Mohai Balázs

Azért merem a csoda szót használni, mert még rám is, aki egész életemet zeneközelben töltöttem, a felfedezés erejével hat. Egyébként szinte minden itt dolgozót szoros szálak kötnek a zenéhez, úgy jött össze, hogy vezető kollégáink kiváló muzsikusok is egyben, még ha ez nem is feltétele a munkatársak felvételének. Már gondolkoztam rajta, hogy én is beülök közéjük a bandába, bár én klasszikus zenén nevelkedtem, de lehet, hogy az ő kedvükért valamit megtanulok, hogy beleilleszkedjek egy ilyen popnótába a magam kis csellójával – árulta el a Ripostnak Batta András.

Annyi bizonyos, hogy a Magyar Zene Házának már nemcsak saját stúdiója van, hanem saját zenekara is, amelyben szerepet kap többek között a koncertszervezésért felelős Halmos András jazzdobos, a stúdióvezető Mazura János, aki tubán játszik és a zenepedagógia vezetője, Severinghaus Artemisz is.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás