RETRO RÁDIÓ

Keressük a legjobb halloweeni töklámpást!





A tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány, ezért most játékra hívjuk olvasóinkat. A legjobban sikerült töklámpások képét közzétesszük.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.24.
Módosítva: 2022.11.09.
tökfaragás

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. A [email protected] e-mail címre várjuk a legszebb, legérdekesebb, legötletesebb és legextrémebb töklámpásokat október 31. éjfélig. Az üzenet tárgya: „TÖKLÁMPÁS”. Az üzenet szövegében tüntessétek fel, hogy közzétételkor kit vagy kiket írhatunk a képaláírás szövegébe.

 

„Fénylik, mint Salamon töke!”

 

Az első erről szóló legenda Salamon király idejéig nyúlik vissza. Salamon trónviszályban állt unokatestvérével, Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon elismerte Lászlót magyar királynak, cserébe megtarthatta királyi címét. Azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László ezt megtudta és biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „Fénylik, mint Salamon töke!” Halloween

Egy hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az elkárhozott lelkek addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Már a kelták is védekeztek ez ellen. Október 31-én, miután betakarították a termést és elraktározták télre, megkezdődött a mulatság. Szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt megzavarják és végleg elűzhessék.

Keressük a legjobb halloweeni töklámpást! Fotó: shutterstock

 

Jack, a töklámpás

 

Az úgynevezett Jack-lámpa vagy Jack-lámpás kettős célt szolgált. Egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt a halottak szellemeinek világított, hogy hazatalálhassanak. Jack a monda szerint egy részeges, de tréfás és leleményes kovács volt. Még az ördögöt is megviccelte, mikor az eljött érte, felzavarta egy fa tetejére és keresztet rajzolt a fa törzsére, amitől az ördög nem tudott lejönni onnan. Csak akkor engedte le, amikor megígérte neki, hogy nem kísérti őt többé. Mikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be züllött élete miatt, de az ördög sem akarta fogadni, mert haragudott rá. Ennek ellenére odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy azzal világítson. Jack beletette egy kivájt fekete retekbe és azóta bolyong Menny és Pokol között.

A tökfaragás hagyományát a Brit szigetekről származtatják, ahol még fekete retket használtak erre a célra. Bevándorlók vitték be Észak-Amerikába ezt a hagyományt. Időközben az amerikaiak retek helyett inkább tökkel dolgoztak, mert könnyebben elérhető volt és jobban lehetett faragni, majd ez lett a Halloween szimbóluma.





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás