RETRO RÁDIÓ

A japán sztárépítész fantasztikusnak tartja a Zene Házát - Fotók!

Sou Fujimoto meglátogatta a Magyar Zene Házát, az első kulturális funkciójú középületét, ami Japánon kívül valósult meg.Megosztás
Szerző:
2022.09.14. 15:00
Magyar Zene Háza

Sou Fujimoto japán sztárépítész a világjárvány miatt először látta élőben a Magyar Zene Házát, amelyről elmondta: fantasztikus lett. Hangsúlyozta: szakmai pályafutása kiemelkedő mérföldkövének tartja a Magyar Zene Házát, mivel az megtestesíti építészeti filozófiáját: a természet és az épített környezet tökéletes harmóniáját. Elmondta, hogy a ház még az elképzeléseit is meghaladó módon valósult meg: nem csak a megálmodott részletek, a lebegő tető, az aranyszínű fénykutak működnek jól, de a ház épített minősége is kiváló.

Fotó: Mohai Balázs

„Mikor az előtető alatt sétáltam, olyan érzésem volt, mintha lebegne, rajta keresztül pedig lenyűgöző aranyfénybe burkolózott a ház. A tetőszerkezet alját díszítő, stilizált aranylevelekhez az inspirációt a Zeneakadémia épülete jelentette, annak belső tereiben ugyanis éppen az arany szín dominál. A Magyar Zene Háza körül folyamatosan változik a természet, amelynek színeihez remekül illeszkedik az arany. Az átadás óta sok képet és videót láttam az épületről, de egészen más személyesen megtapasztalni, hogyan olvad bele a ház a természetbe, a park szövetébe” – számolt be élményeiről Sou Fujimoto.

A tervező a kivitelezés kezdete óta többször járt Magyarországon, és találkozott nemcsak a fejlesztésért felelős Városliget Zrt. munkatársaival, de a magyar mérnök céggel, a Teampannon munkatársaival, és a kivitelező szakemberekkel is. A pandémia alatt pedig online videó egyeztetések keretében kísérte nyomon a ház fejlődését, és egyeztetett a megvalósítás során felmerülő kérdésekről. Élőben most látta először az elkészült házat, amely a Magyarországon elkészült épületek közül a legtöbb nemzetközi díjat nyerte el.

Fotó: Mohai Balázs

Sou Fujimoto a Magyar Zene Háza tervezésekor azt a célt tűzte maga elé, hogy feloldja az épített és a természeti környezet közötti határokat. Olyan projektet akart létrehozni, amely megmutathatja az építészet jövőjét is. A másik fontos szempont az volt, hogy a ház invitáló legyen, látogatásra ösztönözzön. Itt léte alatt az építész örömmel vette tudomásul, hogy a január végi megnyitás óta már sok százezren látogatták meg a házat, kiállítása, és programjai is telt házzal működnek, emellett sokan jönnek kifejezetten az épület miatt is a Városligetbe.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hozzátette: „Ami itt megvalósult, az hibátlan lett. Mindezt visszaigazolja a ház által elnyert számtalan nemzetközi díj, és az is, hogy maga az építész is eddigi életművének a legjobb épületei közé sorolja a Magyar Zene Házát” – fogalmazott a miniszteri biztos, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt hónapokban több mint félmillió látogatót fogadott a ház. Sokan azért kerekednek fel, akár külföldről is, mert a Magyar Zene Házával és a Néprajzi Múzeummal együtt a megújult Városliget komoly turisztikai vonzerőt jelent. Ez egyértelműen arra biztat minket, hogy az Új Nemzeti Galéria megvalósításával teljessé kell tenni a Liget Budapest Projektet” – mondta el Baán László.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás