RETRO RÁDIÓ

„A háború nem megoldás” - menekülteken segített Leslie Mándoki - Fotók!

A BOK-csarnokba látogatott a világhírű zenész Leslie Mándoki, aki a helyszínen nagy örömmel tapasztalta, hogy a háború elől menekülők Magyarországon minden segítséget és támogatást megkapnak.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.04.01. 17:04
megható

Leslie Mandoki maga is átélte kisgyermekként a háború borzalmait. Számára nem volt kérdés, hogy felemelje a hangját a békéért és mindenkit erre biztasson. Hiszen ahogy mondja, az öldöklésnek és értelmetlen gyilkolásnak azonnal véget kell vetni!

Csupán 4 éves volt, amikor szemtanúja volt 1956-ban a Vörös hadsereg Magyarország ellen indított hadjáratának. Az akkor látott lélekfacsaró mozzanatok máig benne élnek. Az orosz–ukrán háború kitörése felszínre hozta azokat szörnyűségeket, amelyeket akkor megtapasztalt.

Élénken emlékszem az orosz tankok lánctalpainak csörgésére és arra is, amikor egy diák a lakásunkban vesztette életét. Miután a fiatal fiú elvérzett, édesapám felvette a géppisztolyát és lement az utcára harcolni. Én 16 éves voltam, amikor elvesztettem őt. A halálos ágyán mesélte el nekem, hogyan állították meg az orosz tankokat. Kordonnal feltartóztatták majd miután a katona felnyitotta a tank tetejét, molotov koktélokat dobtak az orosz katonákra, akik között ugyanolyan édesapák és férjek voltak, mint a magyarok között” – emlékezett vissza a művész a Ripostnak.

Fotó: Bors

A háború nem megoldás

Azt vallja, hogy a háború nem megoldás és azonnal véget kell vetni az értelmetlen öldöklésnek. A megoldást az összefogásban látja és úgy véli, ennek egyik kulcsa részben a nők kezében van.

Ukrajnában és Oroszországban ebben az évben egy 365 napos Nőnapot kellene bevezetni, mert én nem ismerek olyan édesanyát, aki a fiát a háborúba küldi, olyan feleséget, aki a férjét erre biztatja és nővért sem, aki a bátyját, édesapját erre ösztönzi. Biztos vagyok benne, hogy másnap már béke lenne – jelentette ki Mandoki, aki április 24-én nagyszabású jótékonysági koncertet ad müncheni Residenz Hercules termében, melynek teljes bevételét a menekültek megsegítésére ajánlják fel.

A koncert üzenete az, hogy: Legyen béke, de most! – hangsúlyozta.

Nagyon fontos, hogy megértsük: csak mert valaki más véleményen van, mint mi, még nem az ellenségünk. Nem késlekedhetünk, most mindenkinél hangosabbnak kell lennünk. Mindannyiunk felelőssége, hogy egy emberként felemeljük a szavunkat a békéért – tette hozzá, s elmondta, csodálatos érzés volt számára, amikor megtapasztalta, hogy Magyarország milyen kiemelkedő szerepet játszik a menekültek megsegítésében.

Sajnos sok, a tényeket elferdítő negatív felhangú hír kering a világban a magyarokról a menekülteket illetően. A napokban találkoztam egy svéd miniszterrel, aki személyes látogatást tett Magyarországon, hogy meggyőződjön erről. Elmondta, óriási meglepetés volt a számára, hogy mennyire szívélyes fogadtatásban részesül az a több százezer ember, aki Ukrajnából menekült – árulta el Mandoki.

Fotó: Bors

Elindult a Ripost alkalmazása! MZP beszól!

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje előszeretettel sérteget különböző társadalmi csoportokat, ami ugyan egyáltalán nem vicces, de a Ripost most mégis a dolog humoros oldalát (is) meg akarta fogni, ezért jött létre az „MZP beszól!” nevű alkalmazás, ahol Te irányíthatod, hogy Márki-Zay Péter kit sértsen vérig legközelebb.

Az alkalmazást Ide kattintva éred el.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás