Külön még annyi esélyük sem lenne – Mélyponton a baloldali pártok

A Fidesz-KDNP 56, a baloldali közös lista 34 százalékot kapna egy most vasárnap tartott választáson.

Megosztás
Szerző: metropol
2022.04.27. 08:48
politika

Ha az ellenzéki pártok külön indulnának, csak a Momentum (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe. A Jobbikot az aktív szavazók mindössze 3, a történelmi mélyponton lévő MSZP-t és az LMP-t pedig 1-1 százaléka támogatja, a Párbeszéd támogatottsága nem kimutatható – derült ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Fidesz–KDNP továbbra is toronymagasan vezet (56 százalék), amelynek rekordmagas választási eredményét is meghaladó támogatottsága a választók körében jelenlévő enyhe, utólagos „győzteshez húzásra” utal. A baloldali közös listát ezzel szemben az aktív szavazók 34 százaléka támogatná, a Mi Hazánk Mozgalom ismét bejutna a parlamentbe (5 százalék), a Kétfarkú Kutya Párt pedig továbbra is a bejutási küszöb alatti, 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Forrás: Nézőpont Intézet

Egyértelműen Gyurcsány Ferenc pártja a legnagyobb nyertese az ellenzéki összefogásnak. A hatpárti koalíció parlamenti helyeiből a legnagyobb arányban, 26 százalékban részesült annak ellenére, hogy nem a legnépszerűbb az ellenzéki pártok körében. Ha az ellenzéki pártok külön-külön indulnának, csak a Momentum (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) jutna be a parlamentbe. Ezzel szemben az ellenzék korábban vezető pártjai egy most vasárnap tartott választáson csak a Gyurcsány-koalíció közös listájáról jutnának be a parlamentbe. Az identitásválságban lévő Jobbikot az aktív szavazók mindössze 3, a történelmi mélyponton lévő MSZP-t és az LMP-t pedig 1-1 százaléka támogatja, a Párbeszéd támogatottsága nem kimutatható. Az ellenzéki pártok támogatottsága együttesen (16 százalék) immáron nem éri el a baloldali közös lista támogatottságának felét sem, vagyis a baloldali szavazók elfordultak a baloldali pártoktól. Az aktív szavazók 5 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter pártjára szavazna úgy, hogy más pártot nem nevezett meg, akit támogatna.

Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor a MOL-nál tett látogatást

Orbán Viktor a MOL-nál tett látogatást

Orbán Viktor napja már kora hajnalban a templomban kezdődött – Fotó!

Orbán Viktor napja már kora hajnalban a templomban kezdődött – Fotó!

Kiderült, mit igért a dollárbaloldal az amerikai pénzekért

Kiderült, mit igért a dollárbaloldal az amerikai pénzekért

Ismét Európa kiváló karácsonyi vásárai között az Advent Bazilika

Ismét Európa kiváló karácsonyi vásárai között az Advent Bazilika

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik