RETRO RÁDIÓ

Fűrész Tünde: Magyarország családbarát – Az Ukrajnából menekülőket gyereksarokkal is fogadja

A korábban a Keleti pályaudvaron működő önkéntesek több ezer fős önszerveződő csoportja által kialakított gyermeksarok a többi, a menekülő családoknak nyújtott szolgáltatással együtt áttelepült a BOK Csarnokban felállított humanitárius tranzit központba. A gyermeksarok kialakítását a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) koordinálja. Fűrész Tünde elnököt kérdeztük.Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.03.29.
XIV. kerület KINCS Fűrész Tünde BOK gyereksarok

– Hogyan született meg a gyereksarok?

A KINCS a családszervezetekkel és a Keleti önkénteseivel egy hétvége alatt kialakította és berendezte a gyereksarkot és a baba–mama-szobát. Ebben nagy segítséget nyújtott az egyik hazai barkácsáruház, a Családbarát vállalat díjas Praktiker is. Emellett mindenki hozta, amit tudott, és koordinált munkával gyorsan elkészült a hely.

Kicsik és nagyobbak is kézműveskedhetnek, mesefilmet nézhetnek Fotó: KINCS

– Beváltja a hozzá fűzött reményeket?

– A nyitás óta folyamatosan töltjük a készleteket, mert naponta több ezer ember érkezik a tranzitpontba és nagyon sok közöttük a gyermek. Nagy szükség van arra, hogy legyen egy hely, ahol a gyermekek önfeledten játszhatnak és kicsit megfeledkezhetnek a velük történtekről. A BOK-csarnokban a gyermekek orvosi és védőnői ellátást is kaphatnak.

Fűrész Tünde: Nagy szükség van arra, hogy legyen egy hely, ahol a gyermekek önfeledten játszhatnak és kicsit megfeledkezhetnek a velük történtekről Fotó: KINCS

– Mivel várják a gyereksarokban az Ukrajnából ideérkező kisgyermekes menekülteket?

A játszósarokban különféle korosztályoknak megfelelő játékokat válogattunk össze: készségfejlesztő játékok, kisautók, színezők, mesekönyvek várják a gyermekeket barátságos, kényelmes környezetben, ahol felszabadultan játszhatnak egymással a szülők és az önkéntesek közös felügyelete alatt. Van egy tévénk is, amelyen ukrán és magyar nyelvű rajzfilmeket nézhetnek a kicsik. Babzsákokon ülhetnek, kicsit megpihenhetnek, rajzolhatnak, színezhetnek, kézműveskedhetnek, labdázhatnak az önkéntesekkel. A szoptató- és pelenkázóhelyiségben pedig külön szoptatófoteleket alakítottunk ki az édesanyák számára. Van kiságy is a szobában, ahol nyugodt körülmények között altathatják a kicsiket. Az édesanyák pelenkákat, krémeket, törlőkendőket kapnak a babák ellátásához. A családbarát gyermeksarok leginkább egy nyitott játszóházra hasonlít.

A családszervezetek és az önkéntesek összefogásával működik a baba–mama-szoba Fotó: KINCS

– Ki mindenki, mely szervezetek vesznek részt ebben az önkéntes munkában?

A Keleti önkéntesei mellett sokan bekapcsolódtak a munkába, például a családszervezetek, köztük a Családbarát Magyarország Központ, a Szülők Háza Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, az Egyszülős Központ, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Férfiak Klubja vagy a Magyar Női Unió.

Te is lehetsz a BOK-gyereksarok önkéntese Fotó: KINCS

Gyere önkéntesnek!

A gyereksarok munkájába bárki bekapcsolódhat! Szeretettel várják az önkéntes gyermekfelügyelők jelentkezését, nagy szükség van rájuk. Csatlakozni a közös online regisztrációs felületen keresztül lehet.

A nyitott játszóház sok menekülő család kisgyermekének jelent felüdülést Fotó: KINCS

A magyarok kiállnak a családbarát kormányzás mellett

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon világra jöjjenek a kívánt és tervezett gyermekek, a népesedési problémák megoldására megtalálják a legmegfelelőbb és leghatékonyabb válaszokat. A magyarok kiállnak a családbarát kormányzás mellett, ez is kiderül a KINCS legújabb felméréséből. A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával, és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatják. A kormány több mint egy évtizede folyamatosan bővíti a családtámogatási rendszert, és soha nem látott segítséget nyújt a családoknak. A február végén-március elején készült reprezentatív felmérésben a megkérdezettek szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.

A gyermekek jóléte és védelme közös felelősségünk

A KINCS Percek videó sorozat gyermekekről szóló része igazolja, hogy Magyarország számára minden magyar gyermek KINCS, a gyermekek jóléte és védelme közös ügyünk és felelősségünk. 2010 óta a kormány számos lépést tett a közel 2 millió kiskorú gyermek érdekében. A gyermekek kiegyensúlyozott nevelését olyan gyermekjóléti intézkedések segítik, mint a bölcsődefejlesztés, a hároméves kortól kötelező óvoda, az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetés, az ingyenes tankönyvek biztosítása az általános iskolákban, a középiskolákban és a szakképzésben, vagy az Erzsébet Táborok.

Minden gyermek KINCS

A KINCS Percek videósorozat a hazatérő és a határon túli magyar családokkal is foglalkozik: ez világossá teszi, hogy minden magyar gyermek KINCS, szülessen bárhol is a világon. A harmadik rész a külhonban, a határon túl élő magyar családok támogatását mutatja be, illetve azt járja körbe, hogy folyamatosan nő a visszavándorlók száma, és ma már többen költöznek haza, mint ahányan elmennek Magyarországról.

Anyagi támogatás a gyermekes családoknak

A KINCS Percek sorozat a gyermekes családok helyzetével is foglalkozott. A videóból kiderül, hogy Magyarország védi és támogatja a gyermeket nevelő családokat annak érdekében, hogy a gyermekek vállalása és nevelése pénzügyi nehézség helyett inkább kedvező anyagi helyzetet jelentsen. Ezt szolgálja többek között a családi adózás, az otthonteremtés vagy a babaváró-támogatás.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás