A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél





A vidéki szavazók Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint - írta a Telex portál kedden.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.08.
közvéleménykutatás

A felmérés szerint Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb, Toroczkai Lászlót (Mi Hazánk) kedvelik a legkevésbé a közélet vezető politikusai közül.

A közvélemény-kutatást február elején, még az ukrajnai háború kitörése előtt készítették az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán, ezer ember személyes megkérdezésével.

A válaszadóknak 1-től 5-ig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és az ellenzéki pártok vezető politikusait. A felmérésben 18 névre kérdeztek rá; az embereknek 1-es osztályzatot kellett adniuk, ha nagyon ellenszenvesnek tartottak valakit, és 5-öst, ha nagyon rokonszenvesnek. Az eredmények átlagát aztán a kutatók átalakították egy 100-as skálára, így a kisebb különbségek is jobban kijöttek.

A teljes népesség körében és a pártnélküliek között is sokkal népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter - emelték ki.

De a hódmezővásárhelyi polgármesternél kicsit jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő többi ellenzéki miniszterelnök-jelölt is: Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció, Liberálisok), Fekete-Győr András (Momentum) és Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, LMP).

Závecz Tibor ugyanakkor a Telexnek arról beszélt, hogy 2-3 pont különbség még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól érdemes figyelni az eltéréseket. Jakab Péter 5 ponttal előzi meg Márki-Zay Pétert a teljes népesség körében, ez például már egy „szemmel is látható differencia”.

Az ellenzéki pártszövetségnél az eddigi közvélemény-kutatások alapján azzal számolnak, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kaphatnak, mint a Fidesz. Ezek után meglepő képet mutat a Závecz Research mostani felmérése - írta a Telex.

A felmérés szerint Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, a többi városban pedig szorosan egymás mellett áll a népszerűségük.

Figyelemre méltónak nevezik azt is, hogy az ellenzék többi vezető politikusa sem végzett túl jól Budapesten, Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára sem kapott kedvezőbb értékelést, mint a miniszterelnök.

Az már kevésbé számít váratlan fejleménynek - írták -, hogy a falvakban jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége, mint Márki-Zay Péteré: a Fidesz elnökét 52, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók.

Érdekes módon azonban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a falvakban sem előzi meg az ellenzéki szövetség többi vezető politikusát, mint ahogy a fideszes szavazók és a pártnélküliek körében is kisebb Márki-Zay Péter népszerűsége - közölték.

Závecz Tibor a Telexnek arról beszélt, hogy bár az ellenzéki táborban a miniszterelnök-jelölt kedvelt, a Fidesz és a pártnélküliek körében nem áll jól Márki-Zay Péter.

Mivel két hasonló támogatottságú politikai tömb küzd meg egymással április 3-án, az utóbbi adat a Fidesznek lehet kedvező. Orbán Viktor népszerűségben 9 ponttal jár a hódmezővásárhelyi polgármester előtt a pártnélküliek között” - mondta.

Závecz Tibor megjegyezte: „a felmérés leginkább azt mutatja, hogy a jelenlegi politikai elit társadalmi támogatottsága meglehetősen alacsony szinten áll, az iskolai osztályzatok alapján kettest vagy maximum hármas alát kapnának” a szereplők.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás