Az Agrárminisztérium számszerűsíti, hogy mennyi pénzzel károsította meg Bige László a magyar gazdákat





Bige László extra profithoz akar jutni, azzal, hogy megzsarolta a magyar gazdákat - mondta az agrárminiszter sajtótájékoztatóján, ezért az Agrárminisztérium most azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.29.
hatalmas károk

Ezt Nagy István tárcavezető közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével tartott közös hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten. A Nitrogénművek Zrt. monopóliumával kényszerhelyzetbe akarja hozni a magyar gazdákat azzal, hogy mindössze egyetlen napot ad arra, hogy megvegyék a tavaszi trágyázáshoz szükséges műtrágyát. Illetve a tavalyi 50 ezer forinthoz képest Bige 205-255 ezer forintra emelte meg a műtrágya árát.

Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott az agrárminiszter szerint Fotó: Metropol/MK

Nagy István agrárminiszter elmondta: a vállalkozó ezzel kockára tette a tavaszi trágyázást, ami termékkiesést okozhat. Ezért az agrártárca már vizsgálja, hogy milyen eszközökkel tudja megvédeni a magyar gazdákat, és egyúttal a magyar fogyasztókat is, hiszen az alapélelmiszerek ára ezzel a lépéssel az egekbe szökhet. A miniszter a hétvégén tájékoztat arról, hogy hogyan tudják rendezni a gazdák és fogyasztók számára előnytelen helyzetet.

A tárca azt is vizsgálja, hogy Bige László, illetve a Nitrogénnűvek Zrt. mennyivel károsította meg a magyar gazdákat az elmúlt 7 évben. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy monopolhelyzetben levő vállalatot a gazdasági versenyhivatal korábban kartellezés miatt 14,1 milliárdos bírság kifizetésére kötelezte.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn a botrányról Fotó: Metropol/MK

Jakab István a magyar gazdakörök és gazdaszövetkezetek szövetségének elnöke szerint Bige László konkrétan meglopta a magyar gazdákat ebben az időszakban. A szövetség arra kéri a magyar kormányt, hogy a leghatározottabban lépjen fel, mert sem zsarolásnak, sem politikai trükközésnek a fogyasztók nem lehetnek elszenvedői.

Nagy István miniszter elmondta azt is, hogy a magyar gazdáknak biztosítani fogják, hogy megfelelő áron és időben tudjanak hozzájutni a műtrágyához. A Covid-járvány ráirányította a figyelmet arra, hogy ha valakinek a piacon monopóliuma van, akkor kiszolgáltatottá válnak a gazdák és a fogyasztók. Ezért a tárca azt a kérdést is vizsgálja, hogy a stratégiai szükséglet biztosítására állami vagy egyéb versenytársaknak is biztosítson lehetőséget.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás