RETRO RÁDIÓ

Karácsony Gergely 3 kastély és 69 egyéb ingatlan eladásából remél pénzt

A főváros tulajdonában álló tokodi, kéthelyi és szőlőskerti kastélyt is megpróbálják idén értékesíteni – tudta meg a Ripost7. Karácsony Gergelyék 8,2 milliárd forintot remélnek a Budapest tulajdonában álló műemlék épületek kiárusításából.Megosztás
Szerző:
2021.03.18. 08:40
eladó kastélyok

A Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.) jelenleg 43 ingatlanát értékesíti, többek között három, műemlékvédelem alatt álló kastélyát és két hatalmas méretű iskolaépületet is. Idén 72, a főváros tulajdonában álló ingatlanból akarnak pénzt csinálni, amiből hozzávetőleg 8,2 milliárd forint bevételt remélnek – tudta meg a Ripost7.

Tarlósék sokáig bérlőt kerestek a kastélyokba

Korábban a főváros megpróbálta megmenteni a három kastélyt, miután a Demszky-érában éveken át nem akadt rájuk vevő. A BFVK Zrt. 2011-ben már hosszú távú bérlőt keresett az ingatlanokba, azzal, hogy a saját tetszése szerint át is alakíthatja azokata, akár wellness szállodává vagy konferenciaközponttá, aki hosszú távon vállalja az üzemeltetést. A bérleti szerződés 50–100 évre szólhatott volna.

Van, amelyiket már nem is őrzik

A kiadónak hirdetett ingatlanokból aztán újra eladó lett. A Ripost7 munkatársai a helyszínen néztek körül. A három, igencsak szomorú állapotban lévő kastély közül kizárólag a szőlősgyörökit őrzi egy portás. Bár annak az udvarán egy csodálatos kápolna áll, senki sem láthatja, ugyanis látogatót egyáltalán nem engednek be az impozáns parkba. A tordasi kastélynál a Fővárosi Vagyonkezelő munkatársait találták a Ripost7 munkatársai, ők éppen terepszemlét tartottak, de az is lehet, hogy egy reménybeli vevőnek mutatták meg éppen. A leghányatottabb sorsú kastély Marcali közelében, Kéthelyen található. Bár 2015-ben még kutyás őrök vigyáztak rá, ma már nem őrzi senki, kertjébe az sétál be a lyukas kerítésen át, aki akar. A tolvajok bentről már elhordták, amit tudtak, és az évekkel ezelőtt emelt védtető is életveszélyes állapotban van.

Többe kerül felújítani, mint megvenni

A vállalás nagyon nehéz, akár vásárlónak, akár bérlőnek: a kastélyok műemlék jellegének megóvása mellett meg kell akadályozni a lepusztulását is, a beavatkozás, újjáépítés azonban nem károsíthatja a műemlék jelleget. Valószínű, hogy aki hasznosítani akarja, annak nem a vételár lesz a legnagyobb kiadása.

Kéthely, Sáripuszta

Kéthely külterületén, Sáripusztán fekszik a volt Hunyadi-birtok. A barokk eredetű kastélyépületet 1760 és 1920 között építették. A II. világháború alatt sebesültkórházként működött. 1951 után eltüntették a háború nyomait, rendbetették az épületet, és általános szociális-, majd elmebetegotthont működtettek benne.

Telekterület: 116 583 m2

Hunyadi-kastély alapterülete: 3 668 m²

Melléképületek alapterülete: körülbelül további 2000 m²

Parkja természetvédelmi terület

(Fotó: Metropol)

Tordas, Sajnovics Kastély

A Fejér vármegyében lévő földbirtokokat Sajnovics Mátyás vásárolta meg a hódoltság után, ő építtette a kastély elődjének tekinthető kúriát. A jelenlegi kastélyt a XVII. század végén emelték. Az 1930-as években a későbbi VI. György angol király (róla szól A király beszéde című film) látogatta meg a kastélyt, ekkor újították fel az ingatlant – valószínűleg utoljára. A II. világháború után az épületben előbb úttörőtábort, majd az Aranycsapat edzőtáborát alakították ki benne. 2006 óta áll üresen.

Telekterület: 33 702 m² erdő és 20 443 m² kastélykert.

Kastély alapterülete: 2 517 m²

Melléképületek alapterülete: körülbelül további 2000 m²

(Fotó: Metropol)

Szőlősgyörök, volt Jankovich-kastély

A kastély 1752-ben épült, barokk stílusban, majd 1853–1854-ben bővítették az északi szárnnyal, romantikus stílusban. Az eredetileg 23 hektáros parkban kiemelkedő dombon áll a család 1891-ben épült mauzóleuma. A kastélypark értékes növényzetéről az 1990-es években részletes dokumentáció készült. Gyönyörű parkjában egy 120 négyzetméteres kápolna is található. Sajnos a park zárva tart, nem látogatható. 1949 óta védett műemlék, itt valamikor gyermekotthon üzemelt. Az épület 15 éve áll üresen, elhagyatottan, a pusztulás jelei már megjelentek rajta.

Telekterület: 17 hektáros angolpark

A kastélyépület hasznos alapterülete: 1263 m²

Melléképületek alapterülete: körülbelül további 3200 m²

Kápolna: 120 m²

(Fotó: Metropol)

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás