Közösségi oldalakról azonosítja az ukrán halottakat az arcfelismerő program





Már több ezer embert – köztük háborús halottakat – azonosítottak egy új arcfelismerő szoftverrel az ukrán hatóságok. A csúcstechnikát egy mesterséges intelligenciát fejlesztő amerikai cégtől kapták.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.17.
mesterséges intelligencia

A Clearview cég számítógépes programja körül nemrégiben hatalmas botrány robbant ki, mivel kiderült, hogy a szoftvert óriási mennyiségű közösségi oldalakról letöltött fotón tesztelik. Ennek ellenére már az amerikai bűnüldöző szervek és 3200 kormányzati ügynökség is megvásárolta, most pedig a cég vezetője, Hoan Ton-That az ukrán kormány rendelkezésére bocsátotta – írja a Bors. A cégvezér szerint az egész kábé úgy működik, mint a Google. Itt azonban a szavak helyett arcokat töltenek fel, és ezeket felelteti meg egy adatbázisban a számítógép.

A kínai kormány már évek óta használja állampolgárai ellenőrizgetésére az arcfelismerő rendszereket Forrás: commons.wikimedia

Láttuk a képeket a hadifoglyokról és a menekülő emberekről, ekkor jöttük rá, hogy ez a technológia hasznos lehet azonosításhoz és ellenőrzéshez is” – nyilatkozta a BBC-nek a cég alapítója. Azóta már több ezer emberen is kipróbálták a technikát – köztük rengeteg holttesten. A program úgy működik, hogy elsősorban a közösségi oldalakra feltöltött képek között keresgél, ráadásul megtalálja azokat is, akiknek nincs profiljuk. Elég az, ha az illető egy másik ember fotójának a hátterében ácsorog. A szoftver azonban nem tévedhetetlen.

„Fontos, hogy az ukrán erők felismerjék, hogy ez nem 100 százalékig pontos módszer arra, hogy megtudd, ki a barát és ki az ellenség. Nem lehet élet és halál kérdését eldöntő technológia, ahol az ember vagy megbukik, vagy átmegy, esetleg börtönbe kerülhet, vagy ne adj isten, meg is halhat – mondta Conor Healy, az IPVM arcfelismerési szakértője. Mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy egy ilyen arcfelismerő szoftver békeidőbeli hibázása miatt ártatlanul börtönbe is kerülhet valaki, háborús helyzetben pedig akár ártatlan embereket lőhetnek.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás