Amikor azt hitted tovább már nem lehet fokozni az ízorgiát: így készíts erdélyi kovászos uborkát

Ezt a receptet neked is ki kell próbálnod!



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.08.27.
Módosítva: 2024.08.27.
kovászos uborka recept erdély tipp

A kovászos uborka a magyar konyha egyik elengedhetetlen kiegészítője, amiről a nyár végével sem kell lemondanunk. Ráadásul most megmutatjuk az erdélyi változatának receptjét, amely után tuti, megnyalod mind a tíz ujjad!

Fotó:  Illusztráció/Mindmegette/YouTube

A titkot az isteni ételhez pedig ki más is árulhatta volna el, mint egy erdélyi háziasszony, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy fontos az erjedés idejét betartani, valamint a megfelelő hőmérséklet is nélkülözhetetlen hozzá. Ne tedd ki tűző napra, mert ott túlságosan gyorsan fog erjedni, és az elpusztíthatja a kovászolást végző élesztőgombákat, és megkeseredhet valamint megromolhat az uborkád. Biztosíts 26 fok körüli hőmérsékletet, és 3-4 nap az ideális idő az érés számára – írja a Ripost

Erdélyi kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér
  • 4 ek. só ( 1 ek./l )
  • 4 l víz

Így készítsd el:

  1. Moss ki és forralj ki egy 5 literes befőttesüveget.
  2. Forralj fel 4 liter vizet, és literenként tegyél bele 1 púpozott evőkanál sót. A sós uborkalé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek érzel.
  3. Mosd meg az uborkákat alaposan, és a szúrós szőröket távolítsd el, a két végét vágd le, hogy ne legyen keserű. Hosszában 2-4 cikkre vágd fel az uborkákat.
  4. A fokhagymát pucold meg, a kaprot mosd meg.
  5. Az üveg aljára tedd a kapor és a fokhagyma felét, és a bevagdosott uborkákat pakold bele szorosan. A tetejére tedd rá a maradék kaprot és fokhagymát, és öntsd fel az egészet a sós lével úgy, hogy ellepje az uborkát.
  6. Mehet a tetejére a kenyérszelet.
  7. Az üveget helyezd egy tányérra, és a tetejére is rakj rá egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Nagyon fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret. Ha nem így teszed el, akkor penészedés jöhet létre vagy kiszáradhat az uborka.

Jó étvágyat!

Tipp:

Ha készen van az uborka, és nagyon finom lett, akkor szedd ki egy tálba, és a leszűrt levét ráöntve tedd be a hűtőbe.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás