Amikor azt hitted tovább már nem lehet fokozni az ízorgiát: így készíts erdélyi kovászos uborkát
Ezt a receptet neked is ki kell próbálnod!
A kovászos uborka a magyar konyha egyik elengedhetetlen kiegészítője, amiről a nyár végével sem kell lemondanunk. Ráadásul most megmutatjuk az erdélyi változatának receptjét, amely után tuti, megnyalod mind a tíz ujjad!

A titkot az isteni ételhez pedig ki más is árulhatta volna el, mint egy erdélyi háziasszony, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy fontos az erjedés idejét betartani, valamint a megfelelő hőmérséklet is nélkülözhetetlen hozzá. Ne tedd ki tűző napra, mert ott túlságosan gyorsan fog erjedni, és az elpusztíthatja a kovászolást végző élesztőgombákat, és megkeseredhet valamint megromolhat az uborkád. Biztosíts 26 fok körüli hőmérsékletet, és 3-4 nap az ideális idő az érés számára – írja a Ripost.
Erdélyi kovászos uborka
Hozzávalók:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kovászos kenyér
- 4 ek. só ( 1 ek./l )
- 4 l víz
Így készítsd el:
- Moss ki és forralj ki egy 5 literes befőttesüveget.
- Forralj fel 4 liter vizet, és literenként tegyél bele 1 púpozott evőkanál sót. A sós uborkalé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek érzel.
- Mosd meg az uborkákat alaposan, és a szúrós szőröket távolítsd el, a két végét vágd le, hogy ne legyen keserű. Hosszában 2-4 cikkre vágd fel az uborkákat.
- A fokhagymát pucold meg, a kaprot mosd meg.
- Az üveg aljára tedd a kapor és a fokhagyma felét, és a bevagdosott uborkákat pakold bele szorosan. A tetejére tedd rá a maradék kaprot és fokhagymát, és öntsd fel az egészet a sós lével úgy, hogy ellepje az uborkát.
- Mehet a tetejére a kenyérszelet.
- Az üveget helyezd egy tányérra, és a tetejére is rakj rá egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Nagyon fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret. Ha nem így teszed el, akkor penészedés jöhet létre vagy kiszáradhat az uborka.
Jó étvágyat!
Tipp:
Ha készen van az uborka, és nagyon finom lett, akkor szedd ki egy tálba, és a leszűrt levét ráöntve tedd be a hűtőbe.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre