Ha a sok édesség után jöl jönne már valami sós, ezt szeretni fogod.
Böbinek 2 lány és 2 fiú unokája van, nekik készítette el az alábbi sós fonott kalácskoszorút. Olvasónk elmondta, a húsvétról maradt sonkából akart valami finomat készíteni, a sok édesség után egy nem cukros babka változatot.
„Itt a medvehagyma szezonja, ami minden sós tésztát nagyon feldob, úgyhogy adta magát a sonkával, sajtkrémmel kombinált kalács. Szerencsére a srácoknak is bejött, a család felnőtt tagjai pedig egészen odavoltak tőle” – mesélte Böbi, aki megosztotta velünk az eredetileg az interneten talált sósbabka-recept általa átvariált változatát.
Tészta
50 ml tej
1 csomag instant élesztő (7 g-os kiszerelés)
550 g finomliszt
10 g só
3 db tojás
100 ml víz
150 g puha vaj
Töltelék
2 csokor medvehagyma
20 g vaj
150 g krémsajt
150 ml tejföl
100 g ricotta
100 g reszelt sajt
150 g apróra vágott sonkatörmelék
1 db citrom leve
só, bors
A tetejére
1 db tojás
A langyos tejben felfuttatjuk az instant élesztőt kb. 5 perc alatt. Egy nagy edénybe rakjuk a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, az élesztős tejet és a vizet, alaposan összegyúrjuk. Addig dagasztjuk, amíg nagyjából összeáll a tésztánk. Ekkor hozzáadjuk apránként a felkockázott vajat, és további 5-6 percig dagasztjuk, amíg egy fényes, ragacsos tésztát kapunk. Ekkor lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd letakarva félrerakjuk kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez megmossuk a medvehagymát, levágjuk az alját, majd a maradék részt félbevágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk benne a medvehagyma szárát, majd lekapcsoljuk a lángot a serpenyő alatt és hozzádobjuk a medvehagyma leveleinek tetejét is. Egy tálban kikeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a ricottát, a reszelt sajtot, a citromlevet, a sót, borsot, sonkatörmeléket és belekeverjük a megfuttatott medvehagymát is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd egyenletesen megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk és a csíkos mintával felfelé szorosan összefonjuk a tésztát, a két végét pedig összenyomkodjuk és kissé behajtjuk a babka alá, hogy ne nyíljon szét. Ezt én nem kenyérformában, hanem koszorút fonva, kerek cserépsütőtálban sütöttem meg. Felverünk egy tojást, megkenjük vele a babka tetejét, megszórjuk pirított tökmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-42 perc alatt készre sütjük. Mielőtt felvágnánk, jó félórát hagyjuk hűlni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre