Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal





Ha a sok édesség után jöl jönne már valami sós, ezt szeretni fogod.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.04.07.
Módosítva: 2024.04.07.
sós kalács sajt koszorú sonka

Böbinek 2 lány és 2 fiú unokája van, nekik készítette el az alábbi sós fonott kalácskoszorút. Olvasónk elmondta, a húsvétról maradt sonkából akart valami finomat készíteni, a sok édesség után egy nem cukros babka változatot.

A sós fonott babka megsült! Fotó: Fodor Erika

Itt a medvehagyma szezonja, ami minden sós tésztát nagyon feldob, úgyhogy adta magát a sonkával, sajtkrémmel kombinált kalács. Szerencsére a srácoknak is bejött, a család felnőtt tagjai pedig egészen odavoltak tőle” – mesélte Böbi, aki megosztotta velünk az eredetileg az interneten talált sósbabka-recept általa átvariált változatát.

Böbi mami: Ez nagyon jó lett, próbálják ki! Fotó: Fodor Erika

Medvehagymás-sonkás-krémsajtos babka
 

Hozzávaló

Tészta

50 ml tej

1 csomag instant élesztő (7 g-os kiszerelés)

550 g finomliszt

10 g só

3 db tojás

100 ml víz

150 g puha vaj

A babka megkelt Fotó: Fodor Erika

Töltelék

2 csokor medvehagyma

20 g vaj

150 g krémsajt

150 ml tejföl

100 g ricotta

100 g reszelt sajt

150 g apróra vágott sonkatörmelék

1 db citrom leve

só, bors

A tetejére

1 db tojás

Pirított tökmag

Főfogásnak is megteszi Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A langyos tejben felfuttatjuk az instant élesztőt kb. 5 perc alatt. Egy nagy edénybe rakjuk a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, az élesztős tejet és a vizet, alaposan összegyúrjuk. Addig dagasztjuk, amíg nagyjából összeáll a tésztánk. Ekkor hozzáadjuk apránként a felkockázott vajat, és további 5-6 percig dagasztjuk, amíg egy fényes, ragacsos tésztát kapunk. Ekkor lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd letakarva félrerakjuk kelni.

Babka megtöltve, összefonás előtt Fotó: Fodor Erika

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez megmossuk a medvehagymát, levágjuk az alját, majd a maradék részt félbevágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk benne a medvehagyma szárát, majd lekapcsoljuk a lángot a serpenyő alatt és hozzádobjuk a medvehagyma leveleinek tetejét is. Egy tálban kikeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a ricottát, a reszelt sajtot, a citromlevet, a sót, borsot, sonkatörmeléket és belekeverjük a megfuttatott medvehagymát is.

Egy darab babka, jó étvágyat! Fotó: Fodor Erika

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd egyenletesen megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk és a csíkos mintával felfelé szorosan összefonjuk a tésztát, a két végét pedig összenyomkodjuk és kissé behajtjuk a babka alá, hogy ne nyíljon szét. Ezt én nem kenyérformában, hanem koszorút fonva, kerek cserépsütőtálban sütöttem meg. Felverünk egy tojást, megkenjük vele a babka tetejét, megszórjuk pirított tökmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-42 perc alatt készre sütjük. Mielőtt felvágnánk, jó félórát hagyjuk hűlni.





 


 


 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás