RETRO RÁDIÓ

Fagyasztási kisokos: mutatjuk, hogy mentsd meg a húsvéti maradékot

Előfordulhat, hogy húsvét alkalmából túl sok fogást készítettünk, így már nem bírjuk elfogyasztani a finomságokat. Szerencsére nem kell kidobnunk őket, a mélyhűtőbe rakva ugyanis később is az asztalra kerülhetnek.Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.04.02.
fagyasztás tipp sonka húsvét

1. Így tegyük el a sonkát!

A sonkát bátran lefagyaszthatjuk, arra azonban figyeljünk, hogy alaposan csomagoljuk be, mielőtt a mélyhűtőbe rakjuk! Érdemes kisebb adagokban eltenni, így nem kell egyszerre az egészet kiolvasztani. Ha nem szeretnénk rövid időn belül elővenni, írjuk rá a dátumot, hogy tudjuk, mikor tettük el. Viszonylag sokáig eláll, azonban egy éven belül érdemes elfogyasztani.

Fotó: Bors

2. Fagyasszuk le a tojásokat!

A húsvétkor elkészített főtt tojásokat betehetjük a mélyhűtőbe, hogy ne romoljanak meg. Azonban arra figyeljünk oda, hogy a kiengedett tojásokat ezt követően csak sütéshez vagy főzéshez használhatjuk fel!

3. Mi legyen a tejföllel?

Ha nem használtuk fel a friss tejszínből készült habot, nyugodtan lefagyaszthatjuk, azonban számítsunk rá, hogy kiolvadás után nem lesz tartós. A tejfölt, a joghurtot és a kefirt azonban ne rakjuk a mélyhűtőbe, mert a bennük található zsír kicsapódik!

4. Fóliázzuk be a linzert!

A megmaradt linzert a tálcával együtt fóliázzuk le mielőtt a fagyasztóba tesszük! Közel két hónapig eláll, de ha csak néhány szemet csipegetnénk belőle, érdemes dobozba tenni, így nem kell az egész adagot egyszerre kiolvasztani.

5. Mentsük meg a kalácsot!

Ha már nem bírjuk megenni, a maradék kalácsot is nyugodtan betehetjük a fagyasztóba, hiszen kiolvasztás után frissnek hat majd.

6. Óvatosan ezekkel

Habár sokféle édességet gond nélkül elrakhatunk a mélyhűtőbe, vegyük figyelembe, hogy vannak olyan fajták, amik nem bírják a fagyaszást. A tojáshabos süteményeket nem érdemes eltenni, azonban a vajas torták többségét nyugodtan elrakhatjuk. Arra is ügyeljünk, hogy a tojást héjában semmiképp ne fagyasszuk le! Csak feltörve, a fehérjét és a sárgáját különválasztva tegyük a mélyhűtőbe! A majonézes salátáknak sem tesz jót a fagyasztás, ugyanis a majonéz nedvességtartalma kicsapódik - írja a Fanny magazin

1.Válogassuk ki a mélyhűtőt!

Amennyiben lefagyasztanánk a húsvétról megmaradt fogásokat, de tele van a mélyhűtő, ideje kiválogatni az ételeket. Nézzük át, mi az, amit érdemes megtartani és mi az, ami feleslegesen foglalja a helyet! Ha találunk olyan bedobozolt ebédmaradékot, ami 6 hónapnál régebbi, dobjuk ki Az eltett ételek már 3-4 hónap után jelentősen veszítenek a minőségükből.

2. Nézzük át a címkéket!

Amennyiben korábban előrelátók voltunk és felcímkéztük az élelmiszereket, a válogatásnál könnyebb dolgunk lesz. Elég csak megnéznünk, hogy milyen ételről van szó, a dátum alapján pedig mérlegelhetjük, hogy meddig érdemes tárolni. Ugyanígy ellenőrizhetjük a dobozokon lévő lejárati dátumokat.

3. Milyen a teljesítmény?

Az, hogy milyen hosszú ideig fogyaszthatjuk a lefagyasztott ételeket, a hűtőszekrény teljesítményétől is függ. Érdemes ellenőrizni a hűtő hőmérsékletét, hogy tudjuk, mennyire biztonságos elfogyasztani az élelmiszereket. Legfeljebb fél évig tárolhatjuk azokat –20 és –18 fok között. Azonban a legtöbb otthoni hűtő kevesebb mint –12 fokra képes. Ebben az esetben két hónapnál tovább nem érdemes megtartani az ételeket.

4. Ezek az intő jelek

Ha találunk olyan maradékot, amit jégkristályok, illetve fehéres és szürkés elszíneződések borítanak, nem érdemes tovább őrizgetnünk! Ezek ugyanis annak a jelei, hogy az étel fagyasztó égésen esett át. Ez azt jelenti, hogy nem volt megfelelően tárolva, így a hideg és száraz levegő behatolt a csomagolásba és kiszárította az élelmiszert. A kiszáradt részek pedig jelentősen ronthatják az étel ízét, illetve a minőségét.

5. Mit tegyünk a péksütivel?

A pékárut legfeljebb 3-6 hónapig érdemes a fagyasztóban tartani. Azonban, ha tejszínt vagy sajtot tartalmaznak, 1 hónapig állnak el és a fagyasztás hatására megváltozik az állaguk. Ez alapján mérlegeljük, hogy a mélyhűtőben tárolt péksütemények meddig maradhatnak!

6. Megpuhul a burgonya

Ha abban a reményben fagyasztottuk le a sült krumplit, hogy felengedéskor újra élvezhetjük az ízét, jobb, ha tudjuk, hogy már nem lesz olyan, mint frissen sütve. A burgonya kiengedés után puha és vizes lesz, így valószínűleg már nem tudjuk megenni.

7. Lejárt a szezonja

A nyár végén sokan raknak fagylaltot a mélyhűtőbe, azonban előfordulhat, hogy egy idő után a finomság a feledés homályába merül. Érdemes tudni, hogy a fagyi három hónap után már nem őrzi meg a frissességét, ezért, ha találtunk tavalyról maradt nyalánkságot, érdemes megválni tőle.

8. Itt nincsen újrázás!

Soha ne tegyük vissza az ételt a mélyhűtőbe, ha egyszer már kiolvasztottunk! A fagyasztás során ugyanis nem pusztultak el a mikroorganizmusok, és a felengedés után könnyen szaporodni kezdenek. Így a felengedéssel, majd újrafagyasztással csak elősegítjük ezt a folyamatot. Ha korábban már raktunk el így ételt, jobb, ha kidobjuk!

 

 

Ezeket olvastad már?
Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás