Ha szereted a pogit, ezt ki ne hagyd!
„A medvehagymás pogácsát én Varga Gábor receptje alapján készítem. Ő úgy mondja, ez a medvehagymás pogik királynője – szerintem is. Ezzel az ismerőseim közül mindenki egyetért, aki csak kóstolta” – tudjuk meg Csukás Judittól, aki a kedvünkért újrasütötte a finomságot. Még hozzá lehet jutni medvehagymához, hajrá!
Az alaptésztához
1 kg búzaliszt (BL55)
2 evőkanál só
500 g margarin
2 db tojás (közepes, M-es méretű)
375 g tejföl (20%-os)
100 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
50 g élesztő (friss)
A rétegezéshez
150 g margarin
100 g medvehagyma
A kenéshez
1 db tojás (közepes, M-es méretű)
1. lépés
A lisztbe tesszük a margarint, majd elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összegyúrjuk. A tálat letakarjuk egy fóliával, majd a hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.
2. lépés
Amíg pihen a tészta, addig elkészítjük a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk egy deszkán, a margarint egy kissé megpuhítjuk, jól elkeverjük.
3. lépés
Ha pihent a tésztánk, lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk.
4. lépés
Megkenjük a medvehagymás vaj felével, majd a felső részét ráhajtjuk a közepére, ezt is megkenjük, és az alsó részt is ráhajtjuk. Majd ezt is megkenjük.
5. lépés
A két oldalát behajtjuk a közepéig. És még ezt is összehajtjuk félbe.
6. lépés
Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra, akkor ezt a hajtogatást megismételjük. A második az csak sima hajtogatás, ilyenkor már nem szoktam kenegetni, nekem ez mindig csak az első hajtogatásnál történik meg. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk, és fél órát ismét pihen.
7. lépés
Ha letelt a fél óra, akkor ujjnyi vastagságúra gyúrjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
8. lépés
Kész a medvehagymás pogácsa.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre