Hóharang – mentes és olyan mesés, hogy megszólal!

Fekete-fehér hóharang liszt és kristálycukor nélkül!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.01.27.
hóharang mentes mandulaliszt mesés

Az idei első hóesés ihlette a hóharangnak keresztelt desszertet, amit azoknak ajánlunk, akik liszt és cukor nélkül is szeretnék élvezni az édes ízeket. 
 

Harangdesszert mandulalisztből, hókrémmel a tetején (Fotó: Fodor Erika)

Hozzávalók 20×30 centis tepsihez

Harangtészta

5 kisebb tojás

20 dkg blansírozott mandulaliszt (vagy 20 dkg finomra darált dió)

20 dkg étcsoki (vagy 10 dkg vaj, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál eritritből főzött csoki)

20 dkg vaj

10 dkg eritrit vagy nyírfacukor

fél tasak sütőpor

A hókrémet szétterítjük a mandulatésztán (Fotó: Fodor Erika)

Hókrém

50 dkg mascarpone

10 dkg nyírfacukor

2 dl tejszín vagy 2 evőkanál tejföl

20 szem blansírozott pirított mandula vagy dió

Harang formával kiszaggatjuk a sütiket (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

A (főzött) csokit a vajjal takarékon vagy gőz fölött összemelegítjük. A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük. A kettőt keverőlapáttal elegyítjük, fokozatosan hozzáadva a mandulalisztet (ebből kihagyunk a tepsi aljának szórására egy fél maréknyit, és ugyanennyit a hóharangok tetejére darának), majd a sütőport is belevegyítjük. 

Befedjük hóval a mandulaalapot, és mintázzuk (Fotó: Fodor Erika)

A masszát kivajazott, mandulalisztes tepsibe szétterítjük. 180 fokon légkeveréssel sütjük kb. 20 percet. Vigyázzunk, villapróbát tartsunk, ha már nem ragad, vegyük ki, ne szárítsuk meg a tésztát! Amíg hűl, géppel keverjük ki habos krémmé a mascarponét a cukorral és tejszínnel vagy tejföllel. 

A tetejére még egy kis „hódarát”, azaz mandulalisztet is hinthetünk (Fotó: Fodor Erika)

A hókrémet egyenletesen terítsük rá a tepsiben lévő tésztára, villával mintázzuk kedvünkre a harangunkat, majd egy harang sütőformával, a tésztát a krémmel együtt szaggassuk ki. Mindegyik tetejére jöhet egy szem mandula vagy dió, és hódarának mandulaliszt. Egy szép üvegtálon tálalhatjuk a hóharangot – jól mutat, pláne ha igazi hó is van kint!

Egész szem mandulával tetézhetjük az élvezeteket! (Fotó: Fodor Erika)

Figyelem!

A formából a harangokat alulról felfelé nyomjuk ki, ne felülről próbálkozzunk, mert elrontjuk a harangmintát! 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás