Fekete-fehér hóharang liszt és kristálycukor nélkül!
Az idei első hóesés ihlette a hóharangnak keresztelt desszertet, amit azoknak ajánlunk, akik liszt és cukor nélkül is szeretnék élvezni az édes ízeket.
Hozzávalók 20×30 centis tepsihez
Harangtészta
5 kisebb tojás
20 dkg blansírozott mandulaliszt (vagy 20 dkg finomra darált dió)
20 dkg étcsoki (vagy 10 dkg vaj, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál eritritből főzött csoki)
20 dkg vaj
10 dkg eritrit vagy nyírfacukor
fél tasak sütőpor
Hókrém
50 dkg mascarpone
10 dkg nyírfacukor
2 dl tejszín vagy 2 evőkanál tejföl
20 szem blansírozott pirított mandula vagy dió
Elkészítés
A (főzött) csokit a vajjal takarékon vagy gőz fölött összemelegítjük. A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük. A kettőt keverőlapáttal elegyítjük, fokozatosan hozzáadva a mandulalisztet (ebből kihagyunk a tepsi aljának szórására egy fél maréknyit, és ugyanennyit a hóharangok tetejére darának), majd a sütőport is belevegyítjük.
A masszát kivajazott, mandulalisztes tepsibe szétterítjük. 180 fokon légkeveréssel sütjük kb. 20 percet. Vigyázzunk, villapróbát tartsunk, ha már nem ragad, vegyük ki, ne szárítsuk meg a tésztát! Amíg hűl, géppel keverjük ki habos krémmé a mascarponét a cukorral és tejszínnel vagy tejföllel.
A hókrémet egyenletesen terítsük rá a tepsiben lévő tésztára, villával mintázzuk kedvünkre a harangunkat, majd egy harang sütőformával, a tésztát a krémmel együtt szaggassuk ki. Mindegyik tetejére jöhet egy szem mandula vagy dió, és hódarának mandulaliszt. Egy szép üvegtálon tálalhatjuk a hóharangot – jól mutat, pláne ha igazi hó is van kint!
Figyelem!
A formából a harangokat alulról felfelé nyomjuk ki, ne felülről próbálkozzunk, mert elrontjuk a harangmintát!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre