Így tegyünk el gyümölcslekvárt fagyasztással télire!





Itt az ősz, ideje gondolni arra, hogy télen is legyen finom gyümölcsvelőnk, amit előkaphatunk majd akkor, amikor nem tobzódunk majd a friss gyümölcsökben. Én nem hagyományos módon teszek el lekvárt, hanem cukor hozzáadása nélkül felfőzve, majd kis dobozokba téve a mélyhűtőben fagyasztva. Télen sütéshez vagy joghurtba nassoláshoz így csak adagonként előveszem, és felengedve szinte ugyanolyan gyümölcsevésélményben részesülünk, mintha frissen fogyasztanánk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.17.
XI. kerület Gyümölcseltevés

Hozzávalók

Az általunk kiválasztott gyümölcs: szilva, körte, alma – az eltevésre szánt mennyiségben

Víz

0,5 literes vagy tetszés szerinti méretű műanyag dobozok – lehetőleg átlátszóak, hogy amikor majd elővesszük, a színe alapján is tudjuk, mi az.

Tetszés szerinti mennyiségben adagolva tesszük el a darabos gyümölcsesszenciát Fotó: Fodor Erika
Körte és szilva Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, ha szükséges, hámozzuk. Szeletekre vagy darabolva beletesszük a lábosba, fazékba, és ráöntünk annyi vizet, ami éppenhogy ellepi. Így felfőzzük pár rottyanásig, közben folyamatosan szűrön át megmentjük a levét helyben fogyasztásra.

Darabos gyümölcsök – mentés másképp Fotó: Fodor Erika
Rotyog a körte, szilva, alma Fotó: Fodor Erika

Arra figyeljünk, hogy annyi nedvesség maradjon rajta, hogy ne égjen oda a gyümölcs. Lezárjuk, és fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd dobozoljuk, és mehet a mélyhűtőbe! Ízesíteni elég akkor, ha majd felengedjük. kedvünkre keverhetünk bele fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, ami épp passzol a gyümölcsünkhöz.

100 %-os gyümölcslé, a járulékos nyereség! Fotó: Fodor Erika
Egy kis fahéj is mehet bele Fotó: Fodor Erika

Tuti tipp

A fagyasztva befőzés járulékos haszna a friss, 100 százalékos gyümölcslé, amelyet vagy azonmód, munka közben elfogyasztunk, vagy üvegekbe töltve, a hűtőben tárolva elkortyolgatjuk pár nap alatt.

Körte és szilva mélyhűtőben tárolva Fotó: Fodor Erika
Cukormentes szilvavelő télire Fotó: Fodor Erika

+1 tipp

Jó húsos, érett gyümölcsökből érdemes befőzni a velőt, hogy sok leve legyen, amit megihatunk frissiben, és a lefagyasztva eltett gyümölcsvelő is finom ízes, szaftos legyen majd felengedve, amikor majd esszük.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás