Rákóczi-túrós? – Naná, hogy a Gundel konyhájából!

A Gundel étterem Nemzeti11 válogatottjában nem véletlen találjuk meg a Rákóczi-túrost. Itt érdemes tesztelni!Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.08.12.
XIV. kerület Rákóczi túrós

Ezt a süteményt nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem miatt hívjuk így, nevét Rákóczi János cukrász és mesterszakácsról kapta. A cukrász 1933-tól a Gellért Szálló híres Gundel-féle éttermének konyhafőnöke volt. Nem véletlen, hogy a desszert a mai Gundel étterem étlapján is előkelő helyen helyezkedik el, hiszen nemzeti ételeink egyike.

Gundel-féle Rákóczi tejfölhabbal Fotó: Pintér Árpád

A Gundel tradicionális recepteket követ, nincsen ez másképpen a Rákóczi-túrós esetében sem. Annak következtében, hogy Gundel Károly bérlési ideje alatt Rákóczi János volt a mesterszakács a Gellért Szállóban, fenn tudott maradni az eredeti recept, amihez a városligeti Gundel étterem mostani cukrászai máig hűségesek.

A Gundel Kertben fehér kesztyűben felszolgálva Fotó: Fodor Erika

 

Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon debütált hivatalosan a desszert, ahol aranyéremmel díjazták. A magyar cukrászat legjobb hagyományaihoz nyúlik vissza a túrós sütemény, amelynek eredeti receptjét a híres cukrász átdolgozta.

Már a tejfölhab önmagában is mesés! Fotó: Fodor Erika

Ennek következtében a sütemény alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre rögös túró, arra pedig keményre vert cukrozott tojáshab kerül baracklekvárral.

Rákóczira várva, lattéval a Gundel Kertben Fotó: Fodor Erika

A mestercukrász úgy nyilatkozott, hogy ez ,,A legmagyarabb magyar desszert”, hiszen minden egyes hozzávalója megtalálható Magyarországon.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás