![](https://cdn.metropol.hu/2024/07/lU1G8W-bcV9UHJ_4rQ6Gnz8Xz_wf1xCC3rfTMEOH9wk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M5MmZhNDZkYzA2MjQ1ZDRiNjhiYjE3MTg4ZmE0NGE4.png)
Babamozgató nagyanyó leveles almása – Mi is lehetne ennél finomabb?
Ilyen egy almás, ha egy profi babamozgató nagyanyó készíti
A Gundel étterem Nemzeti11 válogatottjában nem véletlen találjuk meg a Rákóczi-túrost. Itt érdemes tesztelni!
Ezt a süteményt nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem miatt hívjuk így, nevét Rákóczi János cukrász és mesterszakácsról kapta. A cukrász 1933-tól a Gellért Szálló híres Gundel-féle éttermének konyhafőnöke volt. Nem véletlen, hogy a desszert a mai Gundel étterem étlapján is előkelő helyen helyezkedik el, hiszen nemzeti ételeink egyike.
A Gundel tradicionális recepteket követ, nincsen ez másképpen a Rákóczi-túrós esetében sem. Annak következtében, hogy Gundel Károly bérlési ideje alatt Rákóczi János volt a mesterszakács a Gellért Szállóban, fenn tudott maradni az eredeti recept, amihez a városligeti Gundel étterem mostani cukrászai máig hűségesek.
Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon debütált hivatalosan a desszert, ahol aranyéremmel díjazták. A magyar cukrászat legjobb hagyományaihoz nyúlik vissza a túrós sütemény, amelynek eredeti receptjét a híres cukrász átdolgozta.
Ennek következtében a sütemény alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre rögös túró, arra pedig keményre vert cukrozott tojáshab kerül baracklekvárral.
A mestercukrász úgy nyilatkozott, hogy ez ,,A legmagyarabb magyar desszert”, hiszen minden egyes hozzávalója megtalálható Magyarországon.
Ilyen egy almás, ha egy profi babamozgató nagyanyó készíti
A vásárcsarnoki Fakanál mindenkinek kever kedvére valót!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre