Januári fogyókúra ide vagy oda, ha születésnaposok vannak a családban, muszáj tortát enni. És ha már ünnep, akkor legyen egy klasszikus somlói, ahogy az anyukám csinálta – mazsola és lekvár nélkül, mert mi így szeretjük. Hogy mégis korlátot szabjunk a mértéktelen fogyasztásnak, eleve kis adagos minitortákat gyártsunk, amiből a tökéletes és tömény ízkavalkád miatt egyetlen darab is elég.
6 tojás
6 evőkanál langyos víz
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
egy kávéskanál sütőpor
4 csomag vaníliás pudingpor
8 evőkanál cukor
1,5 liter tej
2 csomag vaníliás cukor
40 dkg vaj
40 dkg étcsokoládé
20 dkg darált dió
4 dl tejszín
A tojásfehérjébe belekanalazzuk a langyos vizet, és ezzel együtt kemény habbá verjük. Amikor már nem folyik ki a keverőtálból, fokozatosan , állandó keverés közben adjuk hozzá a cukrot, míg az teljesen ropogósmentesen eloszlik. Letesszük az elektromos habverőt, és keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a habba a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ha csomómentes, szétterítjük a kivajazott, kilisztezett tepsiben, és előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 fokon aranysárgára sütjük.
A tejet odatesszük melegedni, közben a lábosból kivett kis adaggal csomómentesen kikeverjük a pudingport egy mély cseréptálban. Ezt fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a tejhez, és addig keverjük, amíg elkezd kötni a puding. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és ezzel együtt keverjük, néhány rottyanásig. Hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Amikor már csak épp hogy langyos, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és azzal együtt, géppel vagy kézi habverővel felhabosítjuk a krémet.
Víz hozzáadásával felolvasztjuk a csokoládét, majd annyira hagyjuk kihűlni, hogy még épp csurgathatós legyen.
A tejszínt habbá verjük.
A tepsiben a kihűlt piskótát megcsorgatjuk egy réteggel a csokiöntetből, erre jön a krém, majd a darált dió szétterítve, aztán ismét csokiöntet. Így betesszük néhány órára a hűtőbe. Ezek után a számunkra szimpatikus méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tepsiből a minitortákat. Ezek tetejére kerül nyomózsákból a felvert tejszínhab, amire ismét csokit öntünk. Ízlés szerint pirított diódarabokkal kínálhatjuk.
A pudingot többször keverjük át kézi habverővel, míg kihűl, akkor csomómentesen szilárdul meg, és a vajjal felhabosítva szép krémes állagú lesz.
Aki szereti a mazsolát és a lekvárt is, annak a mazsolából az aranyat javasoljuk, amit a daráltdió-réteg közé szórjunk, a lekvárt pedig közvetlenül a piskótára kenjük szét az alsó csokiréteg helyett.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre