Hatással vannak ezek a viharos idők az étkezésünkre is, hogy mit kívánunk inkább a hideg vagy a meleg falatokat. A mostani felhőszakadások, villámcsapások egy villámgyors hűtött gyümölcskrémtorta elkészítésére ihlettek, ami kellemes harmóniát teremt ízével és színeivel a nyári záporok forró-párás és hűs-szellős időjárása között. A sütés nélkül, villámgyorsan elkészíthető gyümölcskrémtortával csak az a baj, hogy még az előállításnál is kevesebb idő alatt elfogy. Mentes verziókban is működik, sőt ütős!
18 dkg zabkeksz (gluténmentes vagy cukormentes is lehet)
9 dkg puha vaj
25 dkg áfonya (feketeribizli vagy piros)
15 dkg cukrozatlan ananászdarabkák
1 zacskó vanília pudingpor (akár gluténmentes)
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
50 dkg syr sajtkrém
cukor, ízlés szerint (eritrit vagy nyírfa is jó)
1 citrom (kezeletlen héjú) leve, héja)
víz
1.A kekszet géppel megdaráljuk, és összekeverjük a puha vajjal, majd egyenletesen szétnyomkodjuk (kézzel, lapáttal, hengerelővel) a tortaforma alján. Amíg a krém készül, a tésztát betesszük a hűtőbe.
2.Az áfonyát vagy ribizlit felöntjük 2 deci vízzel, és egyet forralunk rajta. A levét leszűrjük, és abban főzzük meg a pudingport, majd amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a gyümölcsöt is. Ha jó édes a gyümölcsünk, akkor a levéből és a húsával főzött pudingunkba nem is kell cukrot tenni. (Aki szeretne, persze, tehet.) Hagyjuk kihűlni.
3.A mascarponét, a syrt, a tejszínt, és ízlés szerinti mennyiségű cukrot összeöntjük, és elektromos habverővel krémmé keverjük. Hozzáadjuk a citrom héját, levét, azt is elkeverjük.
4.A fehér és a gyümölcskrémet fokozatos adagolással kézi habverővel összekeverjük úgy, hogy a pudinghoz adjuk részenként a fehér krémet.
6.A hűtött tortára rátesszük a cukrozatlan ananászdarabkákat, tetszés szerint dekorálva.
A fehér krém és a gyümölcspuding összekeverésekor figyeljünk, hogy a puding ne legyen már meleg, de kihűlni se hagyjuk teljesen, mert addigra már túlságosan megköt. Ha csomómentesre akarjuk elkeverni a gyümölcspudingot a krémmel, akkor apránként a pudingba keverjük el, és ne fordítva.
Osszuk fel szeletekre a tortát mielőtt az ananász dekorációt rátesszük, mert az segít majd a szeletek kiemelésekor. Akár dekorálhatunk úgy a gyümölccsel, hogy az kijelölje számunkra az egyes tortaszeleteket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre