Itt a málnás manna – két kavarás után eheted is





Érik a málna! Talán nincs is, aki ne szeretné ezt az ízre, szemre egyaránt mutatós gyümölcsöt, amely tele van C-vitaminnal, édes, ugyanakkor kalória- és zsírtartalma is alacsony. Ehhez a nálunk is őshonos, mutatós külsejű gyümölcshöz (a nép nyelvén: Boldogasszony csipkéje) nagyon jól passzol a hasonlóan egészséges és apró magvas azték zsálya. Íme egy pár keveréssel összehozható élménydús és nem hizlaló hideg nyári desszert: málnás manna. Naná, hogy alapból gluténmentes, és csak tőlünk függ, hogy tejet vagy cukrot tartalmaz-e.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.07.11.
Édesség

Málnás manna chiával, ha úgy tetszik: tej és kristálycukor nélkül is – Fodor Erika konyhájából

Hozzávalók:

0,5 kg málna

5 dl tej vagy növényi tej

5 evőkanál chiamag

3 tojás sárgája

3 csapott evőkanál cukor vagy eritrit

2,5 dl tejszín vagy növényi tejszín

Üdítően hűs málnás manna Fotó: a szerző felvétele

Elkészítés

1.A hideg tejbe kanalanként beledolgozzuk a chiamagot, és egy kézi habverővel – főzés nélkül – elegyítjük.

A hideg tejbe mehet a chia Fotó: a szerző felvétele

2.Egy bő órára betesszük a hűtőbe, majd újra csomómentesen kikeverjük a pudingot, amit elsimítva beleöntünk egy folpackkal bélelt kerek üvegtál tetejébe.

3.Visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.

Boldogasszony csipkéjének is nevezik, olyan szép Fotó: a szerző felvétele

4. A tojások sárgáját a kiválasztott édesítőszerrel gőz fölött habosra keverjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyet, és még egyszer felhabosítjuk, amíg szép sárga krémet kapunk, félretesszük, hagyjuk kihűlni.

Főzött tojássárgájából készült krém Fotó: a szerző felvétele

5. A tejszínt – ízlés szerint – porcukor hozzáadásával, vagy anélkül habbá verjük.

6. A málna felét egy rottyanás erejéig főzzük, magában vagy pici cukorral, és ha lehűlt, a tejszínhab felével a félig felfőzött málnaadag felét összekeverjük egy villa segítségével. Ezzel kész is minden krém.

Chiapuding-alapon málnahabkrém Fotó: a szerző felvétele

7. Elővesszük a hűtőből a chiapudingalapot, és egy nagyobb üvegtálat ráborítva felfordítjuk, a tetejéről óvatosan lehúzzuk a folpackot.

Málnahab, tojáskrém, rottyantott málna Fotó: a szerző felvétele

8. Mehet rá a málnahab, majd a maradék „rottyantott” málna szétterítve, aztán a tojáskrém, a friss, nyers málna fele, és végül a tejszínhab, tetejére az összes málnával, ami még van. Azonnal fogyasztható, ha marad, azt hűtőben kell tárolni!

Már három réteg fent Fotó: a szerző felvétele

Tuti Tipp

A tojáskrém és a tejszín külön-külön is használható: aki kevesebb zsírtartalmat szeretne, tehet csak tojáskrémet a chiapudingalapra, aki pedig a tojást hagyná ki, elég a tejszín is önmagában. Aki mindkettőt kedveli, és eheti is, annak így elkészítve ajánljuk.

+1 Tipp

Ha tartunk tőle, hogy a chiapuding nem lesz kellően szilárd, rakhatjuk rétegesen, csatos üvegekbe is a málnás mannát. Akit azonban nem zavar, hogy adott esetben nem fog sikerülni „rendes” szeleteket vágni belőle, hanem csak kanállal lehet majd megenni, az csak próbálkozzon bátran a tortaformába öntéssel!

Megmutatjuk videón is a villámgyors és pofonegyszerű készítési fázisokat!





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás