Érik a málna! Talán nincs is, aki ne szeretné ezt az ízre, szemre egyaránt mutatós gyümölcsöt, amely tele van C-vitaminnal, édes, ugyanakkor kalória- és zsírtartalma is alacsony. Ehhez a nálunk is őshonos, mutatós külsejű gyümölcshöz (a nép nyelvén: Boldogasszony csipkéje) nagyon jól passzol a hasonlóan egészséges és apró magvas azték zsálya. Íme egy pár keveréssel összehozható élménydús és nem hizlaló hideg nyári desszert: málnás manna. Naná, hogy alapból gluténmentes, és csak tőlünk függ, hogy tejet vagy cukrot tartalmaz-e.
Málnás manna chiával, ha úgy tetszik: tej és kristálycukor nélkül is – Fodor Erika konyhájából
Hozzávalók:
0,5 kg málna
5 dl tej vagy növényi tej
5 evőkanál chiamag
3 tojás sárgája
3 csapott evőkanál cukor vagy eritrit
2,5 dl tejszín vagy növényi tejszín
Elkészítés
1.A hideg tejbe kanalanként beledolgozzuk a chiamagot, és egy kézi habverővel – főzés nélkül – elegyítjük.
2.Egy bő órára betesszük a hűtőbe, majd újra csomómentesen kikeverjük a pudingot, amit elsimítva beleöntünk egy folpackkal bélelt kerek üvegtál tetejébe.
3.Visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
4. A tojások sárgáját a kiválasztott édesítőszerrel gőz fölött habosra keverjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyet, és még egyszer felhabosítjuk, amíg szép sárga krémet kapunk, félretesszük, hagyjuk kihűlni.
5. A tejszínt – ízlés szerint – porcukor hozzáadásával, vagy anélkül habbá verjük.
6. A málna felét egy rottyanás erejéig főzzük, magában vagy pici cukorral, és ha lehűlt, a tejszínhab felével a félig felfőzött málnaadag felét összekeverjük egy villa segítségével. Ezzel kész is minden krém.
7. Elővesszük a hűtőből a chiapudingalapot, és egy nagyobb üvegtálat ráborítva felfordítjuk, a tetejéről óvatosan lehúzzuk a folpackot.
8. Mehet rá a málnahab, majd a maradék „rottyantott” málna szétterítve, aztán a tojáskrém, a friss, nyers málna fele, és végül a tejszínhab, tetejére az összes málnával, ami még van. Azonnal fogyasztható, ha marad, azt hűtőben kell tárolni!
A tojáskrém és a tejszín külön-külön is használható: aki kevesebb zsírtartalmat szeretne, tehet csak tojáskrémet a chiapudingalapra, aki pedig a tojást hagyná ki, elég a tejszín is önmagában. Aki mindkettőt kedveli, és eheti is, annak így elkészítve ajánljuk.
Ha tartunk tőle, hogy a chiapuding nem lesz kellően szilárd, rakhatjuk rétegesen, csatos üvegekbe is a málnás mannát. Akit azonban nem zavar, hogy adott esetben nem fog sikerülni „rendes” szeleteket vágni belőle, hanem csak kanállal lehet majd megenni, az csak próbálkozzon bátran a tortaformába öntéssel!
Megmutatjuk videón is a villámgyors és pofonegyszerű készítési fázisokat!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre