Mayer Gergely pilótának készül, de ha ideje engedi, a konyhában is szívesen tevékenykedik, és mivel a gimnazista fiatalember édesszájú, főleg a süteményekkel kísérletezik.
– Láttam a Metropolban, hogy lehet küldeni olvasói receptet. Mivel én is kipróbáltam innen a mézes krémest, és ez hasonlóan szaftos és finom, gondoltam, megosztom az egyik kedvencemet, a répatortát, ahogy én szeretem.
40 dkg sárgarépa
30 dkg cukor
2 dl olaj
4 tojás
25 dkg liszt
10 dkg dió (durvára vágva)
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj
vaj és liszt a forma kikenéséhez
20 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
2 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1 evőkanál lime- vagy citromlé és héj (ha mascarponés a krém)
Durvára aprítjuk a diót, ha nagyobb darabokat hagyunk, ropogósabb hatást kelt, amikor majd a kész sütibe harapunk. Megtisztítjuk a répákat, és lereszeljük a sajtreszelőn. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat. Alaposan elkeverjük. Ez után belekeverjük a reszelt répát is. Négyzetalapú tepsiben sütjük, amit előtte kivajazunk, kilisztezünk. Légkeveréssel egy óra alatt megsül, amiről tűpróbával győződhetünk meg. Légkeverés nélkül valamivel tovább tart. Ha kisült a tészta, hagyjuk kicsit kihűlni a formában, és csak utána vegyük ki belőle, amikor már megszilárdult. A tésztát kettévágjuk, a krém hozzávalóit összekeverjük, és a két réteg közé, illetve a süti tetejére kenjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre