Reform rakott kel – kölesföllel - Fodor Erika konyhájából





Aki szeretne egy jóféle rakott kelt enni, tejföl nélkül, az próbálja ki kölesföllel, vagy ha jöhet a tejföl, akkor rizs helyett kölessel!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.02.20.
főzés

Ha egy számunkra kedves embert szeretnénk vendégül látni, aki egy jó rakott kelre vágyik, de történetesen nem ehet tejterméket, érdemes kipróbálni ezt a” kölesből tejfölt” helyettesítő változatot, nekünk bevált. Kísérletképpen egyszer csinálhatjuk a hagyományos tejfölöst is kölessel kiváltva a rizst, mert úgyis nagyon finom.

Kölesföllel rakott kel (Szerző felvétele)

Hozzávalók

Kelképoszta levelek (Szerző felvétele)

1 fej kelkáposzta közepes

50 dkg darált hús (ízlés szerint marha, pulyka vagy sertés)

10 dkg köles

kacsazsír vagy kókuszzsír

3 gerezd fokhagyma

só, bors, majoranna

Darált hús, fokhagyma, fűszer (Szerző felvétele)

Elkészítés

A maradék zöldséglét igyuk meg előételnek! (Szerző felvétele)

A kelkáposztát amennyire tudjuk leveleire bontjuk, a közepét pedig 2 félbe vágjuk. Mindet egyenként lemossuk, és sós vízben előfözzük, úgy, hogy ne főzzük szét pépessé a leveleket. Ha kész, kiszedjük a kelkáposztát,így már a középső részt is levelekre tudjuk bontani, és félre tesszük lecsöpögtetve. Közben az ízes léből, amiben főtt a kelkápi, elkészítjük a kölesszószt, úgy hogy a kölest egy kis tálkába öntjük, és kétszeres mennyiségű kelképosztáslével felöntjük. Amikor megpuhult, késes mixerrel pépet készítünk annyi sós zöldséglét adva még hozzá, hogy önthető, de nem folyós halmazállapotú legyen. A köles főzéssel párhuzamosan, kacsazsíron vagy kókuszzsíron megpirítjuk a darált húst, a belepasszírozott fokhagymával, ízlés szerint sózva, borsozva, majorannával szórva. Fedő alatt, takarékon kicsit előfőzzük. Amikor minden kész egy peremes cserép sütőtálat kizsírozunk, a kelkáposzta levelek felét leterítjük , majd rá a darálthús, ha maradt egy kis köles, azt is hozzátesszük, és leöntjük az első réteget a kölesföl felével. Ezután kezdjük elölről: kelkáposztalevél, darált hús és a tetejére a maradék kölesföl olívaolajjal körbecsorgatva. Légkeveréssel 150 fokon addig sütjük, míg megpirul a husi a tetején.

Ha szabad, tegyünk rá tejfölt (Szerző felvétele)

Tuti Tipp

A darálthús készítésekor, a zsíron való átpirítás után sem tegyünk hozzá vizet, csak a saját levében párolódjon a fedő alatt!

Kelkáposzta, hús, kölesföl (Szerző felvétele)

+1 Tipp

Kölesföl olívaolajjal (Szerző felvétele)

Ha a kölesfölnek szeretnénk egy kis tejszínes-tejfölös hatást kölcsönözni, akkor a pépesítésnél pluszban ne a zöldséglével higítsuk, hanem egy kis növényi tejjel vagy növényi tejszínnel.

 

Köles

Köles (Szerző felvétele)

A gyomorbarát gabona tisztító, salaktalanító hatású, könnyű emészteni. A finomított fajtákkal ellentétben a köles gátolja a rossz baktériumok elszaporodását. Leginkább ismert tulajdonsága a lúgosító hatása, aminek köszönhetően képes helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Magas protein- és minimális zsírtartalma mellett jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium, vagy a vérképzéshez szükséges vas. Legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás