Próbáljuk ki ezt az egybesültet, ha azt szeretnénk, hogy a vasárnapi ebéden „a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon”: azaz kevés idő alatt jót főzzünk!
Az ünnepek alatti nagy főzések után nem bánjuk, ha nem kell órákat eltölteni a konyhában a vasárnapi ebéd miatt, de azért mégiscsak valami izgalmas és ízletes ételt tudunk tenni az asztalra. A savanyúkáposztán sült bőrös császár erre éppen megfelelő, ráadásul a ropogós bőr és a szaftos császár élvezeti értéke megmarad, viszont az egészséges savanyúkáposzta kompenzálja a fokozott zsírbevitelt.
1 kg bőrös császár
1 kg savanyúkáposzta
só, bors
kömény
Ha van fedeles cserépedényünk érdemes abban sütni. A káposztát elterítjük a sütőedény alján, bőrével felfelé ráhelyezzük az enyhén sózott császárhús-darabokat, ízlés szerint fűszerezzük. Rátesszük az edény fedelét, mehet be egyben a sütőbe, ahol a közepesnél alacsonyabb hőfokon összepuhítjuk a húst a káposztával. Amikor már jó a hús, akkor fedél nélkül ropogósra pirítjuk a császár bőrét. A savanyúkáposzta egyben köretként is szolgál, de ha valakinek hiányérzete van, nyers krumpli hasábokat is tehet a káposzta és a hús közé, mert ez is megsül egyben, plusz köretkészítésre szánt idő nélkül.
A savanyított káposztát szűrőben átmoshatjuk, mielőtt rátesszük a húst, ha túl savanyúnak érezzük.
A káposztához és a bőrös császárhoz sem vizet, sem zsiradékot nem kell hozzáadni a sütéshez.
Az erjesztéssel tartósított fehér káposzta bőséges C-vitamin forrás, amihez a lehető legolcsóbban juthatunk hozzá télen is. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését, ráadásul az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek: mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag ugyancsak hasznos gyógynövények.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre