Itt a szabolcsi töltött káposzta tuti receptje

Vannak dolgok, amik - covid ide vagy oda - nem változnak, ilyen az is, hogy a töltött káposztának ott a helye a karácsonyi asztalon.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.12.11.
karácsonyi recept

A hagyományos karácsonyi menüből nem hiányozhat a töltött káposzta. Ezúttal a családi, jól bevált, szabolcsi paradicsomos változatot osztjuk meg és javasoljuk kipróbálásra. Ez alapvetően édes káposztából készül paradicsomlével, és csak az „íze végett” teszünk hozzá egy kis savanyúkáposztát. Mi azért is szeretjük, mert a hús-rizs arány 10:1-hez a töltelékben!

paradicsomos töltött káposzta (Fotó: A szerző felvétele)

 

Hozzávaló

A káposztafej közepét hagyjuk meg aprósnak (A szerző felvétele)

2 közepesnél kisebb fej káposzta

1 kg darált hús (sertés, vegyes)

10 dkg nyers rizs

1,5 liter paradicsomlé (sűrű)

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

friss petrezselyem

fűszerpaprika, só, bors ízlés szerint

50-70 dkg füstölt nyesedékhús

A petrezselymes, fokhagymás hagymát pirítva adjuk a töltelékhez (A szerző felvétele)

 

Elkészítés

Fedél rá, és mehet a sütőbe! (A szerző felvétele)

A káposztát, miután a torzsáját kivágtuk, forrásban lévő vízben lelevelezzük, de hagyunk ki a káposztából aprósnak valót. A darált húsból összedolgozzuk a tölteléket úgy, hogy a vöröshagymát, a passzírozott fokhagymát, friss petrezselymet egy kevés zsíron megpirítjuk, és így adjuk hozzá. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, pirospaprikázzuk (minimális kell bele).

A tölteléket a káposztalevélbe tekerjük (A szerző felvétele)

Megtöltjük a leveleket. Egy fedeles cserépedénybe rakjuk össze a töltött káposztát úgy, hogy egy réteg édes és savanyú vegyes aprós káposztára jön a nyesedék füstölt hús, majd egy sor töltelék, aztán elölről, amíg meg nem telik az edény. A tetejét nyakon öntjük a paradicsommal, és mehet a sütőbe. Alacsony hőfokon addig sütjük, míg megpuhul a töltelék, megfő a füstölt hús.

 

Tuti Tipp

Forrásban lévő víz segítségével levelezünk (A szerző felvétele)

Annyi vizet forraljunk, ami ellepi az egész fej káposztát, és egy villát szúrva a közepébe forgassuk a fejet a forró vízben, így szinte magától levállnak a levelek.

Paradicsomos töltött káposzta cserépedényben sütve (A szerző felvétele)

 

+1 Tipp

Egymásba rakva tovább puhulnak a levelek (A szerző felvétele)

A káposztaleveleket egymásba ültetve helyezzük egy mély jénai tálba, ettől – „egymásban tartva a hőt” – még tovább puhulnak a töltés előtt.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás