A főzés vagy az ételrendelés a jobb megoldás?





Sokat változtak az étkezési szokásaink azóta, hogy az éttermek bezártak. Egyesek több időt töltenek a konyhában, míg mások inkább az ételházhozszállítás mellett döntenek. Lássuk, melyiknek mi az előnye.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.10.
mit választanál?

Te mit csinálsz szívesebben? Főzni valami finomat vagy házhoz rendelni gyorsan?

„A házi kosztnál nincs jobb”

– Nekem nem okoz gondot a főzés, szerintem hosszútávon sokkal jobb, mint a rendszeres ételrendelés. Persze nagy ritkán belefér, de sokszor csalódtam, így elment az egésztől a kedvem. Volt, hogy hidegen hozták ki, és egyáltalán nem is ízlett. Ráadásul egy adag étel sokszor 2500-3000 Ft, ami egyáltalán nem kevés egy ebédért, főleg ha több adagot kell rendelni, mert az egész család otthon van. A bevásárlást úgysem lehet megúszni, de legalább a rendeléssel járó kockázatot elkerülöm. A főzéssel sok pénzt megspórolhatunk, nem beszélve arról, hogy a házi kosztnál egyszerűen nincs jobb – mondta lapunknak a 44 éves Viktória.

Fotó: Pixabay

„Home office-ban nincs idő főzni”

– Soha nem voltam az a tipikus konyhatündér, és ez a járvány alatt sem változott meg. Szerintem az egész család jobban jár, ha inkább rendelünk valamit. Hiába dolgozunk otthonról a férjemmel, sokszor időnk sem lenne főzni, általában még egy rántottát sem tudunk összedobni. Már kitapasztaltuk, hogy melyek a megbízható helyek, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy mellényúlunk. Azt látom, hogy a vírus miatt sokat fejlődtek az ételházhozszállítással foglalkozó cégek, a futárok gyorsabbak, az ételek pedig jobb minőségűek. Örülök a fejlődésnek, mert mi egyébként is sokat rendelünk – mesélte lapunknak a 31 éves Laura.

Megnőtt a rendelések száma

Sokan rendeltek korábban is ételt, de idén lett „nagyüzemi” a dolog – pláne, hogy az éttermek és a plázák éttermi részeinél is csak elvitelre lehet kérni. Most aki ételt rendel, még segít is másokon: az óriási bajban lévő vendéglátósok munkahelyeit menti meg. Nem csoda, hogy az ételfutároknak most minden eddiginél több dolga van. – Meglátszik a változás a rendelések számán, az elmúlt időszakban rengeteg új címmel találkoztam. Ez főként amiatt lehet, mert bezártak a középiskolák, így a diákok inkább otthonra rendelnek ebédet. Hatalmas a pörgés, egy nap 30 címet viszek ki, de van, hogy többet mesélte korábban a Metropolnak a Netpincérnél dolgozó Ricsi, aki tavasszal épp a vírus miatt váltott munkát. – Ez egy jó menekülő útvonal, a múlt héten is sokan jelezték, hogy szeretnének hozzánk csatlakozni – mondta a futár. Bár a legtöbb cégnél már bevezették az érintésmentes ételkiszállítást, Ricsi szerint egyelőre nem sokan, tízből csupán két-három ember él ezzel a lehetőséggel. A Falatozz.hu országos ételrendelő portál adatai szerint az első hullám alatt az új megrendelők tábora 59%-kal növekedett, és bár a tendencia nyáron lelassult, az elmúlt 5 hónapban további 10%-kal nőtt az új regisztrálók száma.

fotó: Földi D. Attila/Világgazdaság

A bevásárlást is online intézzük

A tavaszi karantén óta nemcsak készételeket, de alapanyagokat is egyre többen rendelnek házhoz. A Tesco Doboz közleménye szerint sokan a karácsonyi nagybevásárlást így szeretnék elintézni. Így van ezzel olvasónk, Lilla is. –Minek menjek tömegbe, ha a kanapéról is megrendelhetem a szükséges alapanyagokat? – tette fel a kérdést a 32 éves budapesti lakos. Nem véletlen, hogy 2020 első félévének online forgalma 34,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát – most, a második hullám még brutálisabb lehet a forgalomnövekedés.

3+1 tipp konyhatündéreknek

Ha a főzés mellett tesszük le a voksunkat, akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  • Akár online, akár offline intézzük a bevásárlást, vessünk egy pillantást először a hűtőbe és a kamrába. Lehet, hogy egy könnyű és tápláló menü alapanyagai csak arra várnak, hogy felhasználjuk őket!
  • Keressünk olyan recepteket, melyekkel a meglévő alapanyagok felhasználhatók!
  • Sokat segít, ha megtervezzük a heti menüt, tele olyan fogásokkal, amelyeket az egész család szeret!
  • A járvány idején még fontosabb, hogy egészségesen táplálkozzunk. Építsünk be minél több zöldséget és gyümölcsöt a napi étkezésekbe!




  • Ezeket olvastad már?
    Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

    Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

    Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

    Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

    Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

    Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

    A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

    A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás