Sokat változtak az étkezési szokásaink azóta, hogy az éttermek bezártak. Egyesek több időt töltenek a konyhában, míg mások inkább az ételházhozszállítás mellett döntenek. Lássuk, melyiknek mi az előnye.
Te mit csinálsz szívesebben? Főzni valami finomat vagy házhoz rendelni gyorsan?
– Nekem nem okoz gondot a főzés, szerintem hosszútávon sokkal jobb, mint a rendszeres ételrendelés. Persze nagy ritkán belefér, de sokszor csalódtam, így elment az egésztől a kedvem. Volt, hogy hidegen hozták ki, és egyáltalán nem is ízlett. Ráadásul egy adag étel sokszor 2500-3000 Ft, ami egyáltalán nem kevés egy ebédért, főleg ha több adagot kell rendelni, mert az egész család otthon van. A bevásárlást úgysem lehet megúszni, de legalább a rendeléssel járó kockázatot elkerülöm. A főzéssel sok pénzt megspórolhatunk, nem beszélve arról, hogy a házi kosztnál egyszerűen nincs jobb – mondta lapunknak a 44 éves Viktória.
– Soha nem voltam az a tipikus konyhatündér, és ez a járvány alatt sem változott meg. Szerintem az egész család jobban jár, ha inkább rendelünk valamit. Hiába dolgozunk otthonról a férjemmel, sokszor időnk sem lenne főzni, általában még egy rántottát sem tudunk összedobni. Már kitapasztaltuk, hogy melyek a megbízható helyek, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy mellényúlunk. Azt látom, hogy a vírus miatt sokat fejlődtek az ételházhozszállítással foglalkozó cégek, a futárok gyorsabbak, az ételek pedig jobb minőségűek. Örülök a fejlődésnek, mert mi egyébként is sokat rendelünk – mesélte lapunknak a 31 éves Laura.
Sokan rendeltek korábban is ételt, de idén lett „nagyüzemi” a dolog – pláne, hogy az éttermek és a plázák éttermi részeinél is csak elvitelre lehet kérni. Most aki ételt rendel, még segít is másokon: az óriási bajban lévő vendéglátósok munkahelyeit menti meg. Nem csoda, hogy az ételfutároknak most minden eddiginél több dolga van. – Meglátszik a változás a rendelések számán, az elmúlt időszakban rengeteg új címmel találkoztam. Ez főként amiatt lehet, mert bezártak a középiskolák, így a diákok inkább otthonra rendelnek ebédet. Hatalmas a pörgés, egy nap 30 címet viszek ki, de van, hogy többet – mesélte korábban a Metropolnak a Netpincérnél dolgozó Ricsi, aki tavasszal épp a vírus miatt váltott munkát. – Ez egy jó menekülő útvonal, a múlt héten is sokan jelezték, hogy szeretnének hozzánk csatlakozni – mondta a futár. Bár a legtöbb cégnél már bevezették az érintésmentes ételkiszállítást, Ricsi szerint egyelőre nem sokan, tízből csupán két-három ember él ezzel a lehetőséggel. A Falatozz.hu országos ételrendelő portál adatai szerint az első hullám alatt az új megrendelők tábora 59%-kal növekedett, és bár a tendencia nyáron lelassult, az elmúlt 5 hónapban további 10%-kal nőtt az új regisztrálók száma.
A tavaszi karantén óta nemcsak készételeket, de alapanyagokat is egyre többen rendelnek házhoz. A Tesco Doboz közleménye szerint sokan a karácsonyi nagybevásárlást így szeretnék elintézni. Így van ezzel olvasónk, Lilla is. –Minek menjek tömegbe, ha a kanapéról is megrendelhetem a szükséges alapanyagokat? – tette fel a kérdést a 32 éves budapesti lakos. Nem véletlen, hogy 2020 első félévének online forgalma 34,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát – most, a második hullám még brutálisabb lehet a forgalomnövekedés.
Ha a főzés mellett tesszük le a voksunkat, akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre