Íme 3 finom falat a farsangi időszakra

Mint minden kiemelt része az évnek, ez is megköveteli a maga fogásait. Cikkünkben inkább az ünnepi harapnivalókra térünk ki.



Megosztás
Szerző: Alexa
Létrehozva: 2025.01.18.
farsang recept sütés

A farsangi ünnepnek inkább gyerekkorban van nagyobb kultusza, de az ünnepnek messzire nyúló hagyománya van, aminek jelentős részét képezi a sütés- főzés, úgyhogy ideje, hogy kicsit felfrissítsük emlékeinket, mit is szokás ebben az időszakban enni, mikért kell elrohanni a boltba és feltankolni belőle. 

A farsang az év egyik legjelentősebb időszaka  Fotó: Pexels

 

Pogácsa - legrégebbi falat

A Mindmegette megjegyzi, hogy Szent Pál napján ötvözzük a hagyományt a babonákkal, főszerepben a pogácsa sütéssel. Ez nem egyszerűen a pogácsa sütésről és fogyasztásról szólt, hanem megtoldották egy kis morbid csavarral: a családban minden pogácsát libatollal jelöltek meg, és akinek a sütés végére megpörkölődött a tolla, az azt jelentette, hogy nem biztos, hogy megéri a következő évet.

Na de a farsangi falatok nem létezhetnének a tipikus farsangi fánkok nélkül. A Daily News Hungary cikke alapján két különleges fánkot, valamint a klasszikus pogácsa receptjét hoztunk el nektek.

 

Hagyományos karneváli fánk

 

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 350 ml tej
  • 1 tojás
  • 750 g disznózsír

Elkészítés: A tejet öntsd a serpenyőbe és melegítsd fel. Ebben aztán elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a tejet egy keverőtálban. Adjuk hozzá a maradék tejet, tojást, rumot. Egy fakanállal kezdjük keverni, aztán pedig dagasztjuk kb. 10 percig, amíg enyhén buborékos rugalmas tésztát kapunk. Tetejére teszünk kis lisztet, majd kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Megkelés után a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Kisebb darabokra vágjuk a tésztát és kis kör alakú fánkokat formázunk belőle. Ezután még hagyjuk kelni fél órát. Utána egy serpenyőbe olajat melegítünk és szépen lassan belehelyezzük a fánkokat az aljával lefele. Ezután megfordítjuk, már ha szép aranybarnára sült. Végül kivesszük az olajból egy papírtörlőre akár és hagyjuk lecsepegni. Ízlés szerint lekvárral tálaljuk, fogyasszuk.

 

Csöröge fánk

Hozzávalók: 

  • 450 g liszt
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 500 ml napraforgóolaj

Elkészítés: A tojásokat miután egy mély tálba ütöttük, hozzáadjuk a lisztet, sót, tejet, cukrot és rumot. Körülbelül 10 percig gyúrjuk, minek következtében ragacsos, puha tésztát kapunk, de nem kell aggódni: ennek így kell lennie. A tésztát ezután letakarjuk és 30 percig hagyjuk pihenni. A pihent tésztát alaposan belisztezett felületen 1-2 mm vastagságúra gyúrjuk. Ezután kisebb formákra szaggatjuk és formázzuk, kis gödröcskét hagyva a közepén. Forró olajba tesszük az aljával lefele, majd megfordítjuk és körülbelül két perc alatt kisütjük. Még melegen fogyaszd, mert úgy a legfinomabb.

Neked melyik a kedvenced?  Illusztráció: pexels.com

Végezetül a hagyományos pogácsa receptjét is elhoztuk:

  • 220 g finomliszt
  • 220 g kenyérliszt
  • 125 g vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 0,2 l tejföl
  • 70 ml tej
  • 25 g élesztő
  • 0,5 evőkanál cukor
  • 150 g sajt (vegyes is jó)

Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 10 percig. Egy külön keverőtálba szitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sót, majd újraszitáljuk. Hozzáadjuk a puha vajat, majd összedolgozzuk, amíg zsemlemorzsára nem hasonlít, ezután belekeverjük a tojássárgáját és a tejfölt. Az élesztős keveréket hozzáadjuk és elkezdjük dagasztani, amíg sima tésztát nem kapunk. Fél óra kelesztés után kinyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tészta tetejét a puha vajjal megkenjük, majd a reszelt sajt kétharmadát rászórjuk. Feltekerjük a tésztát, mint egy svájci tekercset, majd mindkét végét a tekercs közepe felé hajtsuk be. Fél órát ismét pihen, majd újfent kinyújtjuk. Ezt a pihentetés, hajtogatás, kinyújtás folyamatot addig kell megismételni, amíg úgy nem érezzük, hogy kellő réteg keletkezett, minél többször csinálod, annál finomabb lesz a tésztája. Az utolsó kinyújtás után pogácsa nagyságú formákat vágunk ki a tésztából, addig, amíg az összes tésztát fel nem használtuk (a fel nem használt tésztát, újra feltekered kinyújtod és kivágod, ahogyan eddig). A pogácsákat tepsire tesszük és a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg szépen a sajt megsül a tetején. Ha megsült kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit kihűlni. Aztán még frissen elfogyasztjuk.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás