A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákjai még a felső osztályt se kezdték el, amikor a Szumó-robot programozó világbajnokságon Pekingben 5-6. helyezést értek el. A Metropol most Komáromi Zsomborral beszélgetett, aki a Robo-Romboló nevű csapat tagjaként a gép irányításáért és programozásáért felelt.

A gyerekek a 2019-es RoboRave nemzetközi versenyén szerepeltek egyedüli magyar csapatként a kategóriájukban.

3D-s nyomtatóval készítettek rámpát a robotnak

„A verseny előtt szakkörökre jártunk, ahol megépítettük a robotot, és mi is programoztuk be. Közvetlen a világbajnokság előtt többször leteszteltük, akkor derült ki, hogy a tömege miatt az elejére 3D nyomtatóval rámpát kell készíteni. Ugyanis a versenyeken figyelembe veszik a robotok nagyságát, nem lehetett egy adott színű, például fehér a rámpa. A programozás volt az én feladatom, nekem figyelnem kellett például, hogy 3 másodpercet bele kell kódolni a programba, mielőtt bármi elindulna„ – mondta el a fiú a lapunknak.

Aki kíváncsi, hogy milyen érzés kisgyerekként egy világbajnokságon részt venni egy távoli országban vagy hogy milyen kihívásokkal találkozhatnak a fiúk egy robotika versenyen, megtudhatja a Metropol keddi napilapjából vagy elolvashatja a metropol.hu-n.