RETRO RÁDIÓ

Lecsózzunk még egy jót!





Lassan lejár az ideje a friss, szabadföldi paprika, paradicsomnak. Nyersen már az íze sem az igazi, de egy jó lecsóval még elbúcsúzhatunk ezektől a zöldségektől erre az évre. Készíthetjük sült kolbásszal, húsos szalonnával, virslivel, de ez az étel akár hús nélkül is. Most egy szaftos, sok paradicsomos, kolbászos-szalonnás-virslis változatot ajánlunk, ami kiváló étel egy baráti társaságnak szezonzáró kerti partihoz is, mert bográcsban is főzhetjük.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.09.
Lecsó paprika sült kolbászkarika paradicsom

Az egyik legjobb az őszben: még egy szezonzáró lecsóparti.

Hozzávalók 4 személyre

4 fej hagyma

1,5 kg paprika

1 kg paradicsom

1 szál kolbász

4 pár virsli

15 dkg húsos szalonna (nem kötelező)

4 fej hagyma

zsír vagy olaj

A lecsó tetejére kerül a sült húsféle (Fotó: FE)

Elkészítés

A húsos szalonnát egy serpenyőben kisütjük, külön tálba tesszük, majd ennek zsírjában átpirítjuk a virslikarikákat, azokat is áttesszük egy edénybe, és végül a kolbászkarikákat sütjük át, és ezeket csak a végén adjuk hozzá az ételhez. Az ezekből kisült zsiradékhoz adunk még egy keveset, ha szükséges, átöntjük egy magas falú lábosba (jó, ha ez öntött vas vagy bogrács), ebben pirítjuk a megmosott, felkarikázott paprikát. Ezt követi a hagyma, majd a megmosott, félbevágott paradicsom. Átrottyantjuk, vigyázva, hogy ne főzzük szét a zöldségeket.

Külön pirítjuk a virslit (Fotó: FE)

Tuti tipp

A zöldségek sorrendjét illetően megoszlanak a vélemények, hogy előbb a hagymát vagy a paprikát pirítsuk. Mi azt tanácsoljuk, hogy a karikára vágott paprikát tegyük előbb a forró zsiradékba, mert így jól sül, és csak utána jöjjön a hagyma.

Először a paprikát sütjük (Fotó: FE)

+1Tipp

Ha külön pirítjuk a kolbászkarikákat, a húsos szalonnát és a virslit is, majd félretesszük egy tálba, akkor nem áznak el a lecsó főzésekor, és a végén is ropogósak maradnak.

Így lehet nassolni is, míg a fazékban készül a lecsó (Fotó: FE)

Tálaló

A lecsónkat mélytányérban szervírozzuk, és a tetejére szórjuk igény szerint a ropogós sült kolbászt, pirított húsos szalonnát. Aki szereti, díszítheti és fogyaszthatja 2-3 karika csípős zöldpaprikával.

Paprika

A paprika a hazai konyha megkerülhetetlen alapanyaga: a lecsótól a paprikás krumplin át a töltött paprikáig, nyersen, sütve, főve fogyasztjuk. A zöld paprika fogyasztása jó hatással van a sejtek, sejtfalak, erek és egyéb kötőszövetek egészségének megőrzésére, a „népi orvoslás” pedig a skorbut megelőzésére, végtag ízületi fájdalmak, fáradtság és étvágytalanság ellen is javasolja. A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami a jellegzetes „csípős” érzést és fájdalomcsillapító hatást is biztosít. Enyhe mértékben vízhajtó és húgysav-kiválasztó hatású, enyhíti a torokgyulladást, és elősegíti az orr melléküregben letapadt nyák felszakadását, ürülését, jót tesz az eldugult orrnak.

Paprika, paradicsom: nemcsak finom, egészséges is! (Fotó: FE)

Paradicsom

A paradicsom bővelkedik az antioxidánsokban és a tápanyagokban. A szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz és fruktóz. Rengeteg benne a karotin, a B1- és B2- valamint a C-vitamin. Erős a káliumtartalma. Kellemes ízét annak köszönheti, hogy sok szerves savat tartalmaz, alma- és citromsavat, borostyánkősavat, valamint természetes tejsavat. Az érett paradicsom fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, a reumás fájdalmakat, segít a gyulladásos betegségek csillapításában, és jó hatással van a köszvényre. Enyhíti a gyomorsavtúltengést, elősegíti az egészséges emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és fogyasztása oltja a szomjúságot.





Ezeket olvastad már?
Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal

Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal

Ha még nem festetted meg a tojásokat, így lesz gyorsan pirostojásod!

Ha még nem festetted meg a tojásokat, így lesz gyorsan pirostojásod!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás