RETRO RÁDIÓ

A férfiklimax is létezik: olyan, de nem ugyanaz, mint a nőknél





Az ötvenes férfiaknak is szembe kell nézniük a nemi hormonok szintjének csökkenésével, de az ezzel járó testi és lelki tünetek nem mindenkit érintenek. Az andopauza – a nőket érintő menopauzával ellentétben – nem szünteti meg a termékenységet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.10.
Andopauza

A férfiklimaxnak ugyan igen sok és változatos tünete lehet, de nem jelentkezik egyértelműen. Az andropauza oka az, hogy a szervezetben a tesztoszteron hormon szintje az átlagos alá csökken. Ennek következménye lehet a merevedési zavar, ingerlékenység, álmatlanság, fáradékonyság. Érdekesség, hogy egy 2010-es európai felmérés szerint a 40 és 80 év közötti férfiaknak mindössze két százaléka volt érintett.

A férfihormonok szintje folyamatosan csökken ugyan, de nem olyan hirtelen, mint a klimaxot átélő nőké Fotó: Shutterstock

Hasonló, de mégis más

Az andropauza elnevezés a nőket érintő menopauza mintájára született, hiszen a tünetek sok hasonlóságot mutatnak, ugyanakkor fontos különbség, hogy az andropauza nem minden férfit ér utol. Ha mégis, a férfitermékenységet akkor sem szünteti meg, bár a férfihormonok szintje folyamatosan csökken ugyan, de nem olyan hirtelen, mint a klimaxot átélő nőké. Rengeteg férfi hatvan éves kora fölött lesz apa, ebben a korban a nők termékenysége azonban már zéró.

A merevedési zavarra figyelnek fel a legjobban

A férfi változókort is fel lehet ismerni néhány jelentkező tünetről, amelyek egyesével és együtt is előfordulhatnak. Ha a hormonhiány is fennáll, a tünetek felerősödhetnek. Látványos jelek is lehetnek: csökken az izomtömeg, növekszik a testzsírszázalék. A klimaxszal küzdő férfiak az összes tünet közül a merevedési zavarra figyelnek fel legjobban, hiszen ez megrémiszti őket.

Van rá megoldás!

Az 50-es 60-as férfiak alkotóerejük teljében vannak. Ilyen korban érik el családi és szakmai sikereik csúcsát. Ezután nehéz belátni, hogy elmúlt az az idő, amikor a teljesítményükkel és erejükkel lehetett kitűnni. A legtöbb férfi ezt rosszul viseli. A tüneteket tapasztalva kétségbeesnek és vagy magukba zárkóznak, vagy beletörődnek abba, hogy bezárult a kapu. Pedig számukra is léteznek különféle terápiák, amelyekkel a menopauza tünetei csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők. A hormonpótlás nem minden esetben veszélytelen, különösen a prosztatarákban szenvedő férfiaknál hordoz magában kockázatokat, de vannak alternatív megoldások is.

Hogyan kezelhető?

A hormonális változásra a tesztoszteronpótlás megoldást jelenthet, de léteznek természetes eredetű készítmények is, a hormonterápia mellékhatásai nélkül. Sokat segít a megfelelő táplálkozás. Érdemes kerülni az alkoholt és a grapefruitot. Ez utóbbi ugyanis az aromataze enzimek hatására a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át a szervezetben. A tesztoszteron-termelést növeli a rendszeres testedzés, a cink, valamint a C- és E-vitaminok. A csökkent libidó helyreállításában segíthet az L-arginin, de fontos a zöldségekben gazdag táplálkozás, illetve a sok paradicsom fogyasztása, mely nemcsak az andropauza tüneteit, hanem a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

 

Az andropauza tünetei

• Csökkenő nemi vágy.

• Kevesebb energia.

• Csökkenő erő és kitartás.

• Csökkenő vágy az élet élvezéséhez.

• Mogorvaság, lehangoltság.

• Csökkenő minőségű erekció.

• Csökkenő sportteljesítmény.

• Ebéd utáni szunyókálás.

• Csökkenő munkateljesítmény.

• Depresszió.

 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás