
Egy szívsebész mondta el, hogy szerinte milyen étrendet kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy megőrizzük szívünk egészségét. Íme az ételek és a szakorvos javaslata.
Dr. Jeremy London az úgynevezett 80/20 étkezési szabályt ajánlja, amelyben az étrend 80 százaléka teljes értékű ételekre épül.
Egy, a Fox News Digitalnak adott interjúban dr. Jeremy London kardiotorakális sebész – aki Savannahban, Georgiában praktizál – kiemelte: a táplálkozás érzékeny téma lehet, hiszen minden ember másképp reagál bizonyos étrendekre. London szerint érdemes az alapvető irányelveknél kezdeni: a teljes értékű ételek fogyasztása és a feldolgozott élelmiszerek kerülése a legjobb kiindulópont. „Számomra az a nyerő, ha az ételeim 80 százaléka teljes értékű alapanyagból áll” – magyarázta. – A hidratáltság szintén fontos tényező. London azt tanácsolja, fogyasszunk több vizet, és korlátozzuk az alkoholfogyasztást.
Az alkohol személyes döntés kérdése, de valójában minden egyes sejtre mérgező hatással van.
Táplálkozási szempontból tehát érdemes tudatosnak lenni: a hangsúly a teljes értékű élelmiszereken van, miközben az alkoholt minimalizálni, vagy teljesen elhagyni célszerű. Az étrend különösen lényeges azok számára, akik szívproblémákkal küzdenek, például magas koleszterinszinttel – mondta a szakember. Számukra korlátozni kell a telített zsírsavakban gazdag ételeket.
Egyes élelmiszerek, például a tojás, korábban kapcsolatba hozhatók voltak a magas koleszterinszinttel, ám újabb kutatások szerint a tojás akár szívbarát ételnek is számíthat. „A tojás csodálatos tápanyagforrás” – mondta London. – „Azonban a táplálkozásban mindig az egyensúlyra kell törekedni.” Hozzátette: „Az étrendi koleszterin talán nem is olyan fontos tényező, mint korábban gondoltuk. Vannak ugyan »hiperreaktív« emberek, akiknek érdemes kerülniük bizonyos helyzeteket, de egyébként a tojás mértékkel fogyasztva kiváló fehérjeforrás, valamint olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyeket máshonnan nehéz pótolni.”
London azt is hangsúlyozta: a magas koleszterinszinttel vagy szívbetegséggel küzdőknek kerülniük kell a finomított liszteket és a cukrot, mivel a vércukorszint és a trigliceridszint között közvetlen összefüggés van. A szakértők szerint a rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen a megfelelő egyensúly és az optimális eredmények eléréséhez.
Mi az a 80/20 szabály?
Az úgynevezett 80/20 megközelítést több szakértő is bevált módszerként ajánlja az egészséges táplálkozáshoz. A koncepció lényege, hogy az étrend 80 százaléka egészséges, kiegyensúlyozott ételekből áll, míg a maradék 20 százalék „engedményeket” enged meg. Ez egyfajta szabadságot biztosít az étkezésben, és attól függően, hogyan alkalmazzák, a testsúlyra is hatással lehet. „Mivel a 80/20 diéta egészséges, kiegyensúlyozott étrendet biztosít néhány kilengéssel, segíthet a fogyásban, ha ezáltal csökken a hizlaló ételek fogyasztása és odafigyelünk a kalóriákra. Amikor több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk, nagy eséllyel fogyni fogunk” – írták.
Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) táplálkozási irányelvei szerint a tányérunk felét érdemes gyümölcsökkel és zöldségekkel megtölteni, a gabonák felét teljes kiőrlésű változatokból választani, a fehérjét változatosan bevinni, valamint alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket fogyasztani. Az ajánlások szerint a cukorfogyasztást, a nátriumbevitelt és a telített zsírokat mindenképpen korlátozni kell.
Fontos azonban, hogy bizonyos egészségügyi állapotok – például a cukorbetegség – esetén az érintettek mindig konzultáljanak orvosukkal, mielőtt elkezdik a 80/20 étkezési tervet.
Döbbenetes kutatás látott napvilágot.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.