Nem az étkezés és nem az életmód – ez állhat a vastagbél- és a tüdőrák mögött

A tudósok nemrég megfejtették, mi állhat a rákos megbetegedések megnövekedett száma mögött.



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2025.01.09.
tanulmány rák tudósok rákos megbetegedés kutató tüdőrák

Az évek során jelentősen megnőtt a rákos megbetegedések száma: 2024-ben becslések szerint csak az Egyesült Államokban körülbelül kétmillió embernél diagnosztizáltak rákot, ez a szám pedig az elmúlt években meredeken emelkedett. Ugyan a betegség kialakulásának kockázatát befolyásolhatja az életmód, az étrend és a genetika is, nemrég a tudósok rájöttek arra, mi lehet az oka az eddig megmagyarázhatatlannak vélt rákos megbetegedések megnövekedett számának.

Kiderült, mi állhat a rákos megbetegedések megnövekedett száma mögött 
Fotó: Pexels/Képünk illusztráció

Kaliforniai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mikroműanyagoknak való kitettség feltehetően szerepet játszik a vastagbél-, sőt a tüdőrák növekedésében is.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a mikroműanyagoknak való kitettség feltehetően káros hatással van az emberek vastagbelére és vékonybelére. Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy a mikroműanyagoknak való kitettség valószínűleg emésztési veszélyt jelent az emberek számára, beleértve a vastagbélrákkal való feltételezett kapcsolatot is, a rákkeltő anyagok megközelítésének kulcsfontosságú jellemzőit használva

– olvasható a tanulmányban, amely a hónap elején jelent meg az Environmental Science & Technology című folyóiratban.

A tanulmányban megállapították továbbá, hogy a mikroműanyagok befolyásolhatják a termékenységet is: károsíthatják a férfiak spermaszámát, és hatással lehetnek a nőknél a petefészkekre és a méhlepényre. A mikroműanyagokból származó részecskék emellett gyulladást okozhatnak a légutakban, ami növelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A mikroműanyagok széles körben elterjedtek és mozgékonyak a környezetben: kimutathatók a levegőben, a felszíni vizekben, a part menti strandokon, az üledékben és az élelmiszerekben is. Távoli és érintetlen helyeken fedezték fel őket, beleértve az Antarktiszt, a mély óceáni árkokat és a sarkvidéki tengeri jeget

– tették hozzá a kutatók.

Ezek a mikroműanyagok alapvetően részecske-légszennyezést jelentenek, és tudjuk, hogy ez a fajta légszennyezés káros

– egészítette ki az eddigieket Tracey J. Woodruff, a szülészet, a nőgyógyászat és a reprodukciós tudományok professzora, aki egyben a tanulmány vezető szerzője is, emeli ki az Unilad. A szakemberek a fentiek kapcsán bíznak abban, hogy az eredmények remélhetőleg figyelmeztetésként szolgálnak majd azon vállalatok számára szerte a világon, amelyek minden évben tömegesen állítanak elő műanyagot.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás