Jöjjön 9+1 tanács a tökéletes gyógyteához!
A megfázás és influenza szezonban mindannyian szívesebben iszunk forró, gyógyító teákat. A Fanny magazin összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni a főzés során, hogy a kihozzuk a lehető legjobb ízeket és jótékony hatásait.
A tea elkészítési módja az alapanyagtól függ. Levelek, virágos hajtások, szárak esetén forrázást alkalmazunk: egy csapott evőkanál gyógynövényt öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni 20 percig. Ha erősebb ízt szeretnénk, áztathatjuk tovább, de legfeljebb 1 órán át.
A gyökereket és kérgeket nem elég forrázni, mivel keményebbek, mint a levelek vagy virágok. Például a mezei katáng vagy a gyermekláncfű gyökerének teáját a megfelelő vízmennyiséggel és ideig főzni kell.
Egy másik elkészítési módszer a hideg áztatás, amelyet akkor alkalmazzuk, ha a gyógynövények a hő hatására elveszíthetik hatóanyagaikat. Ilyen például a mályva, a kankalin és a csipkebogyó. Ezeket a terméseket 5-6 órán át hideg vízben kell áztatni.
Fontos, hogy a tea készítésekor ne használjunk fém evőeszközöket, mert ezek módosíthatják a növények szerkezetét. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de a tea kiméréséhez faeszközöket, például fakanalat használjunk, és az áztatás után öntsük az italt üveg-, kerámia- vagy porceláncsészébe.
Nagyon fontos, hogy mindig lefedve hagyjuk állni, mivel így az illóolajok nem párolognak el. Ha lehetséges, takarjuk le a csészét porcelántányérral vagy tiszta konyharuhával.
Miután a gyógynövény elég időt töltött a vízben, le kell szűrni. Fémszűrő helyett használjunk műanyag, textil vagy háncs szűrőt. A már lefőzött teát ne használjuk fel újra, ezt dobjuk ki.
A legjobb ízélmény és a jótékony hatások érdekében mindig frissen fogyasszuk el. Ha marad belőle, tartsuk a hűtőben, és egy napon belül igyuk meg. A kész teát fémtermoszba is önthetjük, de ügyeljünk rá, hogy a belseje rozsdamentes acél legyen.
A hagyományos teákba tehetünk mézet és citromot, de csak langyos italba, mert a forró víz lebontja a C-vitamint és károsítja a méz enzimeit. A gyógyteákat viszont ne ízesítsük citrommal, cukorral vagy mézzel, mivel ezek csökkenthetik a jótékony hatását.
A gyógyteákat nem szabad bármikor és bármilyen mennyiségben inni. Éhgyomorra a leghatékonyabbak, ezért reggel vagy a főétkezések után 3 órával fogyasszunk el egy-egy bögrével.
Sok gyógynövény illóolajat tartalmaz, amely a levegőn elpárolog, csökkentve a hatékonyságát. Felbontás után zárjuk vissza a csomagot, vagy tegyük át légmentes tárolóedénybe, például üvegbe.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre