Nem mindegy, hogy szedjük, miként tároljuk és mikor mossuk a szőlőt!
Beköszöntött az ősz, megérett a szőlő, itt a szüret ideje! A Fanny magazin cikkéből kiderül, mikor és hogyan szedjük, hogy sokáig finom maradjon.
Az időjárás kulcsfontosságú tényező, ezért érdemes folyamatosan követni az előrejelzéseket. A sok csapadék károsíthatja a fürtöket, ezért ha hosszabb esős időszakra számítunk, a szüretet ne halogassuk. Mindig száraz időben, a délelőtti vagy délutáni órákban szüreteljünk, miután a harmat vagy eső felszáradt.
Ha fogyasztásra szánt szőlőt szeretnénk, válasszuk a csemegeszőlő fajtákat, például az Attilát, a Datolyaszőlőt, vagy a Pannónia kincsét. Borszőlőből remek borokat készíthetünk. A legnépszerűbb fehérszőlő fajta az Olaszrizling, a Cserszegi fűszeres, a kékszőlők közül a Kékfrankos, a Kadarka és a Merlot.
Étkezéshez akkor szedjük le, amikor a bogyók már szépen kiszínesedtek, de még nem túlérettek. Fontos, hogy ne szedjük le félig éretten, mert leszedés után már nem érnek tovább. Ha fehér- vagy rozébort készítenénk, a szőlőnek nem kell túlérettnek lennie, míg a vörös- és testesebb borokhoz tovább is maradhatnak a tőkén.
A legegyszerűbb, ha megkóstoljuk a szőlőt szüretelés előtt, de az állaga is sokat elárul. Az érett szőlőszemek általában simák és feszesek, de ha a szemek túl puhák vagy ráncosak, az betegségekre vagy romlásra utalhat.
Figyeljünk arra, hogy szüreteléskor csak a fürtkocsányt fogjuk meg, hogy a bogyók hamvassága megmaradjon. Ne tegyük a gyümölcsöt vödörbe vagy kosárba, hanem mindig gyümölcsrekeszbe gyűjtsük, így megóvhatjuk attól, hogy összetörjenek.
Miután hazavittük a gyümölcsöt, ollóval szedjük le a hibás bogyókat, és ügyeljünk rá, hogy a lehullott bogyót ne tegyük vissza az egészségesek közé.
Ha nincs lehetőségünk a szüretelésre, akkor olyan fürtöket válasszunk a vásárláskor, amelyeknek a szemei szorosan kapaszkodnak a fürtökhöz, és a szemek nem peregnek le a szárról.
Hasonlóan a többi gyümölcshöz, a szőlőt is csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, mivel a vízzel eltávolítjuk a védő viaszréteget a héjáról, ezáltal gyorsabban elkezdenek rohadni és penészedni. Ha túlságosan szennyezett, papírtörlővel óvatosan töröljük át.
Ha hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tároljuk, akár 2-3 hétig is elállhat a gyümölcs. A hűtőben könnyen bepárásodhat, ezért mindenképpen tegyük a frissen tartó fiókba. Erős illatú élelmiszerek,például hagymafélék közelébe ne pakoljuk, mert könnyen átveszi a kellemetlen szagokat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre