
Szereted a finom szörpöket? Ezzel a bodzás italcsodával az egész családot meghódítod
Fantasztikus receptet mutatunk.
Végre itt a nyár! Ebben az évben bizony hosszasan elhúzódott a borongós, szomorú időszak, és alig vártuk, hogy végre kisüssön a nap, a ragyogó napsütésben pedig kiüljünk a kertbe, hogy magunkba szívjuk a D-vitamint. Nyáron mindenki szereti a kellemes frissítőket, éppen ezért a Mindmegette egy olyan receptet mutat, amivel az egész család kedvére tehetünk.

A jó bodzaszörpnek intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát. Igazán friss bodzaízt azonban csak friss szörppel tudunk elérni, úgyhogy bármilyen ügyesek is vagyunk, a télire eltett változat sosem lesz annyira jó, mint a friss. Félreértés ne essék, nem rossz a télire eltett bodzaszörp sem, de a friss változat íze utolérhetetlen. Íme néhány tipp, hogy tökéletes legyen a frissítő, citrusos házi szörp!
Citrom mellett más citrusféléket is tehetünk a bodzához, a komplexebb és izgalmasabb ízélményért. Ezenkívül a menta és a gyömbér is remekül illik hozzá!
MIELŐTT NEKIÁLLNÁL, ÍME PÁR JÓ TANÁCS
- A bodzát sose forgalmas utak mellől szedd, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot.
- Ne eső után szüretelj, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból.
- A virágokat minél hamarabb használd fel, és ha megbízható helyről szüretelted őket, ne mosd meg, viszont nézd át, van-e rajtuk bogár, vagy valami egyéb oda nem illő dolog.
- Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpöd.
- A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítod agyon vízzel, ezért annyi cukrot tegyél hozzá, hogy legfeljebb 2-3-szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.
- A friss bodzaszörp legfeljebb 2-3 hétig áll el hűtőben, utána elkezd erjedni.
HOZZÁVALÓK
- 20 bodzavirágfej, lehet több is, tiszta levegőjű, nem forgalmas környék mellől szedve
- 1 kg cukor (ez nagyon ízlésfüggő, próbálgasd, hogy neked hogy a legjobb!)
- 1/2 tk. citromsav
- 2 narancs (megmosva, karikákra vágva)
- 2 citrom (megmosva, karikákra vágva)
- 1 lime (megmosva, karikákra vágva)
- 5 l víz
ELKÉSZÍTÉSE
- A befőttesüvegeket alaposan kimossuk.
- Beletesszük a bodzavirágot, majd rászórjuk a cukrot és a citromsavat.
- Jöhetnek a citrusfélék, és az egészet felöntjük a felforralt, majd lehűtött, vagy szűrt vízzel.
- Hagyjuk állni a szörpöt, naponta egyszer óvatosan keverünk rajta egyet.
- Két nap múlva megkóstoljuk, és ha nem elég savanykás, karikázunk még bele citrusokat.
- Három nap elteltével leszűrjük a szörpöt, üvegekbe töltjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Top hírek

Kitálalt a dietetikus: így károsítja a szervezeted a kávé
Megtudtuk, hogy mitől káros a kávé.

Végre eljöhet a pillanat: ezek a csillagjegyek hatalmas előrelépésre számíthatnak ma
Ezt tartogatják mára a csillagok.

Tudtad? Már ilyen fiatalon romlani kezd a szív állapota
Még nagykorúságunk előtt veszélybe kerülhetünk.
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre