Végre itt a nyár! Ebben az évben bizony hosszasan elhúzódott a borongós, szomorú időszak, és alig vártuk, hogy végre kisüssön a nap, a ragyogó napsütésben pedig kiüljünk a kertbe, hogy magunkba szívjuk a D-vitamint. Nyáron mindenki szereti a kellemes frissítőket, éppen ezért a Mindmegette egy olyan receptet mutat, amivel az egész család kedvére tehetünk.
A jó bodzaszörpnek intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát. Igazán friss bodzaízt azonban csak friss szörppel tudunk elérni, úgyhogy bármilyen ügyesek is vagyunk, a télire eltett változat sosem lesz annyira jó, mint a friss. Félreértés ne essék, nem rossz a télire eltett bodzaszörp sem, de a friss változat íze utolérhetetlen. Íme néhány tipp, hogy tökéletes legyen a frissítő, citrusos házi szörp!
Citrom mellett más citrusféléket is tehetünk a bodzához, a komplexebb és izgalmasabb ízélményért. Ezenkívül a menta és a gyömbér is remekül illik hozzá!
MIELŐTT NEKIÁLLNÁL, ÍME PÁR JÓ TANÁCS
A bodzát sose forgalmas utak mellől szedd, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot.
Ne eső után szüretelj, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból.
A virágokat minél hamarabb használd fel, és ha megbízható helyről szüretelted őket, ne mosd meg, viszont nézd át, van-e rajtuk bogár, vagy valami egyéb oda nem illő dolog.
Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpöd.
A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítod agyon vízzel, ezért annyi cukrot tegyél hozzá, hogy legfeljebb 2-3-szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.
A friss bodzaszörp legfeljebb 2-3 hétig áll el hűtőben, utána elkezd erjedni.
HOZZÁVALÓK
20 bodzavirágfej, lehet több is, tiszta levegőjű, nem forgalmas környék mellől szedve
1 kg cukor (ez nagyon ízlésfüggő, próbálgasd, hogy neked hogy a legjobb!)
1/2 tk. citromsav
2 narancs (megmosva, karikákra vágva)
2 citrom (megmosva, karikákra vágva)
1 lime (megmosva, karikákra vágva)
5 l víz
ELKÉSZÍTÉSE
A befőttesüvegeket alaposan kimossuk.
Beletesszük a bodzavirágot, majd rászórjuk a cukrot és a citromsavat.
Jöhetnek a citrusfélék, és az egészet felöntjük a felforralt, majd lehűtött, vagy szűrt vízzel.
Hagyjuk állni a szörpöt, naponta egyszer óvatosan keverünk rajta egyet.
Két nap múlva megkóstoljuk, és ha nem elég savanykás, karikázunk még bele citrusokat.
Három nap elteltével leszűrjük a szörpöt, üvegekbe töltjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!