16 tipp, amivel gyerekjáték lesz az üvegvisszaváltás

Ezek a tanácsok valóban hasznosak a visszaváltó automaták használói számára!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.28. 17:00
palack tippek visszaváltás aludoboz üveg

A kötelező visszaváltási rendszer bevezetése óta napról-napra egyre több italcsomagolást váltanak vissza a hazai vásárlók. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni, hogy az 50 forintok visszaváltása senkinek ne okozzon bosszúságot!

Repont, visszaváltó, automata, automaták, palack, műanyag, Repontok,
Nem ördöngösség a visszaváltás (Fotó: Hegedüs Róbert /  MTI)

1. Kérjük a bankszámlára

A visszatérítés háromféle módon történhet. A visszaváltott palackok ellenértékét levásárolhatjuk vagy készpénzre válthatjuk az adott üzletben vagy az üzletláncban. Emellett jótékonysági szervezet részére is felajánlhatjuk, de a REpont applikáció használatával bankszámlára történő visszautalásra is van lehetőség. Ez egy magyar innováció, ilyen lehetőség nincs máshol Európában.

2. Töltsük le időben

Ha a bankszámlára szeretnénk utalni a visszaváltott palackok ellenértékét, először is le kell tölteni a Repont applikációt, amit egy néhány perces regisztráció követ. Ezután kapunk egy egyedi azonosítót, melynek segítségével a visszaváltó automatánál beszkennelve azonosíthatjuk magunkat. Érdemes ezt a lépést már otthon elvégezni, mivel így jelentősen lerövidül az automata előtt eltöltött idő, és nem tartjuk fel a sorbanállókat sem.

3. Ellenőrizzük a címkét

Már otthon ellenőrizhetjük a Repont applikációval, hogy visszaváltható-e az italcsomagolás. Csak annyit kell tennünk, hogy a címkén lévő vonalkódot beolvassuk a szkenner funkcióval, és az alkalmazás jelzi, hogy az adott csomagolás visszaváltható-e.

4. Olvassuk be a kódot

Mindig a QR-kód beolvasásával kezdjük, mielőtt bármilyen palackot behelyeznénk a gépbe! Ha az üvegek bedobása után szkennelünk, előfordulhat, hogy nem vagyunk elég gyorsak, és az automata automatikusan kiadja az utalványt.

5. Állítsuk feljebb a fényerőt

Persze előfordulhat, hogy hiába próbálkozunk, a rendszer nem tudja beazonosítani a QR-kódot. Ilyenkor valószínűleg a kijelző fényereje túl alacsony – állítsuk maximálisra. A vásárlók tapasztalatai szerint sötét módban, alacsony fényerejű kijelzővel minden QR-kód-beolvasó automata akadozik.

6. Ha nem utal a rendszer

A visszaváltási díj az azonnali fizetési rendszer szabályainak megfelelően, néhány másodpercen belül megérkezik a bankszámlánkra. Az utalások során azonban lassulás tapasztalható, így ha nem sikerül az azonosítás, azaz nem csippantja le a QR-kódot az érzékelő, válasszuk inkább az utalványt – amit a pénztárban tudunk készpénzre váltani vagy levásárolni.

7. Keressük rajta a logót

Elsőként vizsgáljuk meg, hogy valóban a megfelelő üveget próbáljuk betenni az automatába. Ha van rajta 50 forintos logó, akkor visszaváltható. Ha nincs rajta logó, és nem fizettük ki érte az 50 forintos díjat, akkor ugyanúgy, ahogy régen, a szelektív kukába kell dobni.

8. Ne tapossuk laposra

Fontos, hogy ép állapotban vigyük vissza az üvegeket: ne tapossuk össze és ne vegyük le róluk a címkét. Az automata a forma, súly és vonalkód alapján azonosítja a palackokat, így az eldeformált, idomtalan palackokat nem váltja vissza a gép.

9. Hagyjuk rajta a kupakot

A palackokat kupak nélkül is bedobhatjuk az automatákba, de célszerű a kupakkal együtt leadni, hiszen ezekkel a termékekkel a gazdaság értékes újrahasznosítható alapanyagokhoz jut.

10. Öblítsük át a palackot

Ügyeljünk arra, hogy a visszaváltható üvegeket és palackokat tisztán adjuk le. A cukros üdítős, boros vagy sörös palackokat is érdemes átöblíteni, hogy az ital ne folyjon ki az út során, vagy ne csurogjon rá az automatára.

11. Tervezzünk a nyitva tartással

Keressük meg, hol van a legközelebbi REpont! A MOHU weboldalán vagy az applikáció térképes keresőjében megtalálhatjuk a legközelebbi visszaváltóhelyet. Az applikációban a térképen lévőpontokra kattintva megnézhetjük az üzletek nyitva tartását is.

12. Kerüljön vissza a boltba

A többutas, jellemzően üveg alapú italokat is visszaválthatjuk, ám ezeket az egyszer használatos palackokkal ellentétben nem lehet bármelyik MOHU automatába bedobni, mivel ezeket csak azoknál az üzleteknél lehet visszaváltani, ahol árusításra kerülnek.

13. Felül legyen a vonalkód

Gyakran előfordul, hogy az automata nem fogadja be a palackot. A rutinos felhasználók esküsznek a módszerre: fordítsuk úgy az üveget a résbe, hogy a vonalkód felül legyen, így az automata jobban érzékeli a palackot.

14. Tele van a tartály

Ha megtelik az automata tartálya, akkor is leáll a visszavétel. Kérjünk segítséget az üzlet személyzetétől, akik gondoskodnak az automata folyamatos hiba nélküli működtetéséről. Néha még az is segíthet, ha a bolti dolgozó kissé összerázza a tartály tartalmát, helyet csinálva még néhány további palacknak.

15. Egyszerre csak egyet

Arra figyeljünk, hogy egy tranzakció során csak egyféle visszatérítési módot választhatunk, így ha például a visszaváltási díjat részben utalványban, részben jótékonysági felajánlásként szeretnénk kérni, akkor a visszaváltást két külön tranzakcióban kell végrehajtanunk.

16. Bőven van rá idő

Nem kell aggódnunk akkor sem, ha elfelejtettük levásárolni az utalványt! Szerencsére készpénzre is lehet váltani, de ha csak otthon vesszük észre, akkor is bőven van időnk, mivel bizonyos élelmiszerüzletben akár fél évig elfogadják az utalványt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás