A vágódeszka alapvető eszköz a konyhában, mivel szinte mindent ezen szeletelünk, legyen az kenyér, zöldség vagy hús. Fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, mivel könnyen a baktériumok melegágya lehet.
Nagyon fontos tudnivalókat gyűjtött össze a Fanny magazin.
1.
Folyó vízzel öblítsük le
Akár műanyag vagy fa deszkát használunk, arra figyeljünk, hogy szeletelés után azonnal öblítsük le folyó víz alatt, hogy eltávolítsuk a húsdarabokat. Ne hagyjuk, hogy a hús rászáradjon, mert ez megnehezíti a tisztítást.
2.
Többet árt, mint használ
A műanyaggal ellentétben a fa vágódeszkákat nem szabad mosogatógépben tisztítani, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja az anyagot. Ráadásul a fa sok vizet szív fel, ami a deszka vetemedését okozhatja, ráadásul nem szárad ki megfelelően, így könnyen bepenészedhet.
3.
Körkörös mozdulatokkal
Ha kézzel mosogatunk, mosogatószeres szivaccsal vagy kefével körkörösen dörzsöljük át a deszka mindkét felületét. Különösen ügyeljünk a bemélyedésekre és élekre, ahová a húsdarabok beleakadhatnak.
4.
Irtsuk ki a bacikat!
Sokan azt hiszik, hogy elegendő a deszkát elmosogatni, pedig a fertőtlenítés elengedhetetlen a tisztítás során. Készítsünk egy klóros vizes oldatot: 1 liter vízhez adjunk hozzá körülbelül 1 teáskanál fehérítőt. Mossuk le vele a vágódeszkát, hagyjuk hatni néhány percig, majd öblítsük le forró vízzel.
5.
Viszlát, kellemetlen szagok!
Ha nem szeretnénk fehérítőt használni, az ecetet is bátran bevethetjük. Egyszerűen dörzsöljük át a deszka felületét vele, majd öblítsük le forró vízzel. Ha nem kedveljük az ecet szagát, citromlevet is használhatunk. Mindkettő természetes antibakteriális hatással rendelkezik, és segít eltüntetni a kellemetlen szagokat is.
6.
Fokozzuk a hatást!
A só kristályai is hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket. Szórjunk minél nagyobb szemű sót a deszkára, majd hagyjuk állni 20 percig. Dörzsöljük át egy kefével, végül öblítsük le alaposan. A sót kombinálhatjuk citromlével vagy ecettel, hogy fokozzuk a tisztító hatást.
7.
Intsünk búcsút a foltoknak
Ne aggódjunk, ha a páclé foltot hagyott a vágódeszkán. Szórjunk szódabikarbónát a deszkára, majd dörzsöljük át egy durva szivaccsal. Végül öblítsük le vízzel. A hatást tovább fokozhatjuk, ha nagy szemű sót is keverünk a szódabikarbónához.
8.
Kerüljük el a penészt
Az sem mindegy, hogyan szárítjuk meg a deszkát. A vizet felitathatjuk papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával, de soha ne tegyük vizesen a szekrénybe, mert a nedvességtől a fa eldeformálódhat és bepenészedhet.
9.
Akasszuk fel a falra
Hagyjuk a deszkát levegőn megszáradni, és mindig állítva, ne fektetve szárítsuk. A legjobb, ha felakasztjuk, így mindkét oldala szabadon száradhat.
10.
Frissítsük fel a régit
Ha azt szeretnénk, hogy a fa vágódeszkánk hosszú évekig megőrizze jó állapotát, időnként kenjük le ásványi olajjal. Hagyjuk rajta pár órát, hogy az olaj beszívódjon, majd mossuk le. Ha a deszkán sok karcolás van, dörzsöljük át csiszolópapírral, így megelőzhetjük, hogy az ételmaradék megüljön a sérülésekben.
Szöveg: Reiter Georgina
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre