Életveszélyes is lehet, ha nem tisztítjuk a vágódeszkát

A vágódeszka alapvető eszköz a konyhában, mivel szinte mindent ezen szeletelünk, legyen az kenyér, zöldség vagy hús. Fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, mivel könnyen a baktériumok melegágya lehet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.31.
életmód vágódeszka egészség

Nagyon fontos tudnivalókat gyűjtött össze a Fanny magazin.
 

deszka, vágódeszka
Fotó: unsplash.com

 

1.

Folyó vízzel öblítsük le

Akár műanyag vagy fa deszkát használunk, arra figyeljünk, hogy szeletelés után azonnal öblítsük le folyó víz alatt, hogy eltávolítsuk a húsdarabokat. Ne hagyjuk, hogy a hús rászáradjon, mert ez megnehezíti a tisztítást.


 

2.

Többet árt, mint használ

A műanyaggal ellentétben a fa vágódeszkákat nem szabad mosogatógépben tisztítani, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja az anyagot. Ráadásul a fa sok vizet szív fel, ami a deszka vetemedését okozhatja, ráadásul nem szárad ki megfelelően, így könnyen bepenészedhet.


 

3.

Körkörös mozdulatokkal

Ha kézzel mosogatunk, mosogatószeres szivaccsal vagy kefével körkörösen dörzsöljük át a deszka mindkét felületét. Különösen ügyeljünk a bemélyedésekre és élekre, ahová a húsdarabok beleakadhatnak.


 

4.

Irtsuk ki a bacikat!

Sokan azt hiszik, hogy elegendő a deszkát elmosogatni, pedig a fertőtlenítés elengedhetetlen a tisztítás során. Készítsünk egy klóros vizes oldatot: 1 liter vízhez adjunk hozzá körülbelül 1 teáskanál fehérítőt. Mossuk le vele a vágódeszkát, hagyjuk hatni néhány percig, majd öblítsük le forró vízzel.


 

5.

Viszlát, kellemetlen szagok!

Ha nem szeretnénk fehérítőt használni, az ecetet is bátran bevethetjük. Egyszerűen dörzsöljük át a deszka felületét vele, majd öblítsük le forró vízzel. Ha nem kedveljük az ecet szagát, citromlevet is használhatunk. Mindkettő természetes antibakteriális hatással rendelkezik, és segít eltüntetni a kellemetlen szagokat is.


 

6.

Fokozzuk a hatást!

A só kristályai is hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket. Szórjunk minél nagyobb szemű sót a deszkára, majd hagyjuk állni 20 percig. Dörzsöljük át egy kefével, végül öblítsük le alaposan. A sót kombinálhatjuk citromlével vagy ecettel, hogy fokozzuk a tisztító hatást.


 

7.

Intsünk búcsút a foltoknak

Ne aggódjunk, ha a páclé foltot hagyott a vágódeszkán. Szórjunk szódabikarbónát a deszkára, majd dörzsöljük át egy durva szivaccsal. Végül öblítsük le vízzel. A hatást tovább fokozhatjuk, ha nagy szemű sót is keverünk a szódabikarbónához.


 

8.

Kerüljük el a penészt

Az sem mindegy, hogyan szárítjuk meg a deszkát.  A vizet felitathatjuk papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával, de soha ne tegyük vizesen a szekrénybe, mert a nedvességtől a fa eldeformálódhat és bepenészedhet.


 

9.

Akasszuk fel a falra

Hagyjuk a deszkát levegőn megszáradni, és mindig állítva, ne fektetve szárítsuk. A legjobb, ha felakasztjuk, így mindkét oldala szabadon száradhat.


 

10.

Frissítsük fel a régit

Ha azt szeretnénk, hogy a fa vágódeszkánk hosszú évekig megőrizze jó állapotát, időnként kenjük le ásványi olajjal. Hagyjuk rajta pár órát, hogy az olaj beszívódjon, majd mossuk le. Ha a deszkán sok karcolás van, dörzsöljük át csiszolópapírral, így megelőzhetjük, hogy az ételmaradék megüljön a sérülésekben.


 

Szöveg: Reiter Georgina









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás