Új albérletet keresel? Ezekre figyelj, hogy ne bukj a költözésen egy vagyont

Elérkezett az albérleti piac csúcsidőszaka.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.11.
albérlet tippek főbérlő

Az albérleti piac hagyományosan pezsgő időszaka a nyár második fele. Ám a lakásbérlésben sok lehet a buktató. A Fanny magazin dr. Rosta Márton ügyvéd szakértői segítségével mutatja meg, mire kell figyelni!

Beköszöntött az albérleti piac pezsgő időszaka (Fotó: Bach Máté – Képünk illusztráció)

Listázzuk a vágyakat

Mielőtt belekezdenénk a keresésbe, fontos tisztázni az igényeinket és meghatározni a költségvetésünket. Mennyi pénzt tudunk havonta albérletre fordítani? Mekkora lakásra van szükségünk? Hány szobát szeretnénk? Milyen extra szolgáltatások (például parkoló, erkély, háziállat-barát) fontosak számunkra? Az előre meghatározott kritériumok segítenek szűkíteni a keresést.

Mindenhol nézzünk körül

Használjuk ki az online és offline lehetőségeket egyaránt. Az interneten számos ingatlanportál található, ahol szűrők segítségével kereshetünk az igényeinknek megfelelő albérletek között. Érdemes a közösségi médián is körülnézni, mivel sokan ott is hirdetik kiadó lakásaikat. Emellett meg kell kérdezni az ismerősöket, munkatársakat is, hátha ők tudnak ajánlani megbízható bérbeadókat.

Sokat számít az elhelyezkedés

A lokáció kiemelten fontos szempont az albérlet keresés során. Nézzük meg, hogy milyen távolságra van a munkahelyünktől, az iskoláktól, boltoktól, tömegközlekedési csomópontoktól. Vizsgáljuk meg a környéket is: milyen az infrastruktúra, a közbiztonság, vannak-e zöldterületek, parkok a közelben?

Személyesen döntsünk

Az albérletet személyesen is meg kell tekinteni, hogy megbizonyosodjunk az ingatlan állapotáról. Ügyeljünk a részletekre: ellenőrizzük a falak, a padló, a nyílászárók állapotát, a vizes helyiségeket, a fűtési rendszert. Nézzük meg a bútorok és a háztartási gépek állapotát is, ha a lakás bútorozott.

Szerezzünk információt

A jó szomszédi viszony és a közösségi élet is fontos tényező lehet a választásban. Érdemes beszélgetni a szomszédokkal, ha van rá lehetőség, és információt szerezni a közösségről. Mennyire zajos a környék, milyen a lakók összetétele, vannak-e gyakori közösségi események?

Alternatívák és rugalmasság

Mindig legyenek alternatívák a tarsolyunkban. Ne kötelezzük el magunkat az első látott lakás mellett, hanem nézzünk meg több lehetőséget is. Ezáltal jobb rálátásunk lesz a piaci viszonyokra és könnyebben találunk megfelelő ár-érték arányú albérletet. Legyünk rugalmasak és nyitottak, hiszen előfordulhat, hogy egy kisebb kompromisszummal hosszú távon jobban járunk.

Szimpátia nélkül nem megy

Ne felejtsük el, hogy a lakásbérlet egy olyan tartós jogviszony, melyben a felek együttműködésre vannak utalva. Éppen ezért nagyon fontos az emberi tényező is, a valamilyen szintű kölcsönös szimpátia, ha ez a történet elején már hiányzik, úgy jobb inkább egy másik bérlő vagy lakás után nézni.

Győződjünk meg róla

Ha találtunk kedvünkre való ingatlant, mindennel elégedettek vagyunk és a bérbeadóval is megállapodtunk, még akkor se írjuk azonnal alá a szerződést. Kérjünk tulajdoni lapot a lakásról, és győződjünk meg arról, hogy a bérbeadó a lakás tényleges tulajdonosa vagy más okból (pl. haszonélvezet) jogosult az ingatlan bérbeadására.

Kiadnád vagy bérelnéd az ingatlant?! Ezekre figyelj!

Részletes pénzügy

A felek közös érdeke, hogy a bérleti díj összege egyértelműen rögzítve legyen, és az is, hogy határozatlan időtartamú szerződés esetén a bérleti díj „automatikusan” emelkedik-e az infláció mértékével. Ugyancsak rögzítendő, hogy a társasházi közös költséget a bérbeadó fizeti vagy ezt a bérlő átvállalja a tulajdonos bérbeadótól.

Tisztázzuk a kauciót!

A bérleti szerződésből fakadó bérlői kötelezettségek biztosítékaként jellemzően óvadék (más szóhasználattal kaució) fizetése történik a bérlő részéről. Itt fontos rögzíteni, hogy az óvadékot a bérbeadó mikor jogosult, milyen indokkal megtartani, illetve a bérleti jogviszony megszűnésekor miként köteles azt visszafizetni.

Jöhet a főbérlő

A bérlő szempontjából sarkalatos kérdés, hogy a bérbeadó mikor, milyen módon ellenőrzi az ingatlan használatát, erre ugyanis jogszabály alapján jogosult. Célszerű a szerződésben rögzíteni, hogy a bérbeadó milyen gyakorisággal jogosult ellenőrizni, azaz megjelenni a lakásban, és azt mennyivel korábban kell bejelentenie a bérlő részére.

Mindenképp rögzítsük

A bérbeadói oldalról kritikus kérdés, hogy a bérlő milyen állapotban adja vissza az ingatlant a jogviszony megszűnésekor. A törvény ebben a körben általánosan fogalmaz, a pontos feltételeket, bérlői kötelezettségeket például takarítás, esetleges tisztasági festés érdemes a bérleti szerződésben rögzíteni.

Felmondási feltételek

A bérleti szerződés felmondási feltételei gyakran bonyolultak és kedvezőtlenek lehetnek a bérlő számára. Fontos tisztázni, milyen időtartamra szól a szerződés, hogyan lehet azt felmondani, milyen kötelezettségekkel jár a felmondás.

A szerződés a legfontosabb

A bérleti szerződést törvényi előírás alapján írásba kell foglalni. Az írásba foglalás lehet két tanú előtti szerződés, illetve ügyvéd vagy közjegyző által szerkesztett megállapodás is. Jogi szempontból egyik okirati forma sem erősebb a másiknál, mégis érdemes szakember tanácsát kikérni a szerződés megkötése előtt.

Megbízható bérbeadó

A megbízhatatlan bérbeadó komoly problémákat okozhat. Érdemes utánanézni a bérbeadó előéletének, például online értékelések alapján. Ha lehetséges, beszéljünk korábbi bérlőkkel, hogy megtudjuk, milyen tapasztalataik voltak. A személyes találkozók is segíthetnek a megbízhatóság felmérésében.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás