Menza a suliban? Lehet svédasztalos is!





Svédasztal, akárcsak a szállodákban? Igen! Egyre több iskolában vezetik be a szabadszedéses menzát, ami sokkal fenntarthatóbb, mint a hagyományos rendszer.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.02.24.
felvágott gasztronómiai ételpazarlás életmód

Az oktatási-nevelési intézmények menzai szolgáltatásában piacvezető cég, a Hungast kommunikációs igazgatóját, Enyedi Csabát kérdezte a Fanny magazin a részletekről.

Fotó: Bánkúti Sándor

 

1. Kevesebb étel végzi a kukában 

A svédasztal lehetőségét a Hungast tavaly, az előző tanévben kezdte el tesztelni. Az eddigi tapasztalatok szerint rengeteg előnye van a hagyományos módszerrel szemben; a svédasztal erősíti a diákok önállóságát, csökkenti a sorban állás idejét, valamint majdnem a felére csökkent az ételpazarlás, mivel így a gyerekek maguk dönthetik el, miből és mennyit esznek.

 

2. Kedvére válogathat

A diákok kétféle menü közül választhatnak, így biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt: minden ebédnél egyféle leves, kétféle főétel, valamint egy hideg szortiment is a kínálat része, ami salátákat, egyéb zöldségeket, felvágottakat, sajtot, lekvárt és kenyeret foglal magában.

 

3. Szabad repetázni!

A feltálalt ételek közül bármelyiket, bármilyen sorrendben és mennyiségben lehet választani. Akár többször is lehet repetázni az ételekből. A lényeg, hogy miután a gyermek jól lakott, üres legyen a tányérja, és ne kelljen a megmaradt ételt kidobni.

 

4. Eltérő pult a tálaláshoz 

A következő tanévben további iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Miután az intézményi fenntartónak sikerül megállapodnia a közétkeztető céggel, megkezdődik a szükséges konyhai átalakítás, hiszen a szabadszedéses étkeztetés esetén másfajta pult- és tálalókialakításra van szükség.

 

5. Településtől függ az ár

A költségek tekintetében nincs egységes ár, mivel ez településfüggő, az intézményi fenntartók kompetenciája szabályozni az árakat. Ha mutat is valamelyest magasabb összköltséget, mint a hagyományos rendszer, ez nem lényeges különbség, és a fogyasztói elégedettségnövelés miatt a svédasztal jelentheti a jövőt.

 

6. Séf írja az étlapot 

Az étlapot Végh Tamás séf, gasztronómiai igazgató irányítása mellett felkészült dietetikusok állítják össze. Céljuk, hogy minőségi alapanyagokból készült egészséges ételek kerüljenek a tányérra, egyszersmind egészséges alternatívát mutassanak az egyre hódító, és népszerű gyorséttermek kínálatai mellé.

 

7. Szigorúan hús nélkül

Egy húsmentes napot is beiktattak a hétbe, amellyel nemcsak a gyerekek egészségét óvjuk, de jelentős lépést tehetünk a környezetünk védelméért. A diákok szavazhatnak a kedvenc húsmentes ételükről, a séfek pedig ezeket figyelembe véve állítják össze a menüt.

 

8. Vacsoraötlet a családnak

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok egyre gyakrabban kérnek otthon is olyan ételeket, amelyeket az iskolában kaptak. Ezért egy honlapon összegyűjtötték a recepteket, így a szülők nemcsak elkészíthetik gyermekük kedvenceit, de azt is láthatják, hogy azok hogyan és miből készülnek.

 

9. Kóstolásra fel!

Ha kíváncsiak vagyunk, milyen ételeket fogyasztanak gyermekeink, a heti étlapot megtalálhatjuk a honlapon. A „Nyitott kapuk a menzán" program keretében pedig bármely hétköznap, előzetes bejelentkezés nélkül megkóstolhatjuk a menüsort. A véleményünket egy kérdőívben is megoszthatjuk, ezzel segítve a csapat munkáját.

 





 





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás