Svédasztal, akárcsak a szállodákban? Igen! Egyre több iskolában vezetik be a szabadszedéses menzát, ami sokkal fenntarthatóbb, mint a hagyományos rendszer.
Az oktatási-nevelési intézmények menzai szolgáltatásában piacvezető cég, a Hungast kommunikációs igazgatóját, Enyedi Csabát kérdezte a Fanny magazin a részletekről.
A svédasztal lehetőségét a Hungast tavaly, az előző tanévben kezdte el tesztelni. Az eddigi tapasztalatok szerint rengeteg előnye van a hagyományos módszerrel szemben; a svédasztal erősíti a diákok önállóságát, csökkenti a sorban állás idejét, valamint majdnem a felére csökkent az ételpazarlás, mivel így a gyerekek maguk dönthetik el, miből és mennyit esznek.
A diákok kétféle menü közül választhatnak, így biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt: minden ebédnél egyféle leves, kétféle főétel, valamint egy hideg szortiment is a kínálat része, ami salátákat, egyéb zöldségeket, felvágottakat, sajtot, lekvárt és kenyeret foglal magában.
A feltálalt ételek közül bármelyiket, bármilyen sorrendben és mennyiségben lehet választani. Akár többször is lehet repetázni az ételekből. A lényeg, hogy miután a gyermek jól lakott, üres legyen a tányérja, és ne kelljen a megmaradt ételt kidobni.
A következő tanévben további iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Miután az intézményi fenntartónak sikerül megállapodnia a közétkeztető céggel, megkezdődik a szükséges konyhai átalakítás, hiszen a szabadszedéses étkeztetés esetén másfajta pult- és tálalókialakításra van szükség.
A költségek tekintetében nincs egységes ár, mivel ez településfüggő, az intézményi fenntartók kompetenciája szabályozni az árakat. Ha mutat is valamelyest magasabb összköltséget, mint a hagyományos rendszer, ez nem lényeges különbség, és a fogyasztói elégedettségnövelés miatt a svédasztal jelentheti a jövőt.
Az étlapot Végh Tamás séf, gasztronómiai igazgató irányítása mellett felkészült dietetikusok állítják össze. Céljuk, hogy minőségi alapanyagokból készült egészséges ételek kerüljenek a tányérra, egyszersmind egészséges alternatívát mutassanak az egyre hódító, és népszerű gyorséttermek kínálatai mellé.
Egy húsmentes napot is beiktattak a hétbe, amellyel nemcsak a gyerekek egészségét óvjuk, de jelentős lépést tehetünk a környezetünk védelméért. A diákok szavazhatnak a kedvenc húsmentes ételükről, a séfek pedig ezeket figyelembe véve állítják össze a menüt.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok egyre gyakrabban kérnek otthon is olyan ételeket, amelyeket az iskolában kaptak. Ezért egy honlapon összegyűjtötték a recepteket, így a szülők nemcsak elkészíthetik gyermekük kedvenceit, de azt is láthatják, hogy azok hogyan és miből készülnek.
Ha kíváncsiak vagyunk, milyen ételeket fogyasztanak gyermekeink, a heti étlapot megtalálhatjuk a honlapon. A „Nyitott kapuk a menzán" program keretében pedig bármely hétköznap, előzetes bejelentkezés nélkül megkóstolhatjuk a menüsort. A véleményünket egy kérdőívben is megoszthatjuk, ezzel segítve a csapat munkáját.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre