Kész csoda: így keltheted életre a haldokló orchideát!





Pofonegyszerű módszerekkel tarthatjuk életben a cserepes virágok királynőjét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.04.
Orchidea praktika növényorvos

Elsőre ijesztő látványt nyújt, amikor egészséges orchideánk hirtelen száradni, kókadozni kezd. Sipos József növényorvos elárult a Fanny magazinnak néhány trükköt, amivel könnyen életben tarthatjuk a cserepes virágok királynőjét.

Praktikák sora segít, hogy szép legyen az orchideánk (Fotó: Pexels/Man Dy – Képünk illusztráció)

1. Merítsük bele a vízbe

A száraz, kókadó levelek és kiszáradt talaj arra utalhat, hogy a növény kevés vizet kap. Inkább locsoljuk többször kevesebb állott vagy esővízzel. Ha már a kiszáradás szélén van, tegyük 15-20 percre egy esővízzel teli edénybe, hagyjuk, hogy megszívja magát, majd öntsük le róla a felesleges vizet.

2. Megváltozott a színe

A túl sok víztől a levelek fonnyadttá válnak, míg a gyökere elhalhat. Ha a növény átlátszó, műanyag kaspóban van, könnyen ellenőrizhetjük a gyökérzet állapotát: ha a színe fehérről világosszürkére változik, akkor valószínűleg elindult a gyökérrothadás. Ilyenkor csak az átültetés segíthet.

3. Végre fellélegezhet!

Első lépésként vágjuk le a száraz, elhalt részeket, majd hagyjuk kis ideig száradni. Ezután ültessük át speciális, orchideák számára készített fenyőkéreg-keverékbe vagy vörösfenyő aprószemű mulcsba.

4. Előzzük meg a fertőzést!

A levelek sárgulása a levélrothadás egyik jele lehet. Először vágjuk le a beteg leveleket, de ha ez nem segít, kezeljük a növényt gombaölő szerrel. Mivel ez egy nehezen visszafordítható betegség, nagyon fontos, hogy az öntözés során ne érje víz közvetlenül a leveleket. A poros leveleket sem szabad lepermetezni, csak óvatosan töröljük át nedves ruhával.

5. Esőerdő a szobában

A téli hónapokban gyakran száraz a levegő a fűtés miatt. Ilyenkor a növény levelei gyűröttek, szinte harmonikásak lesznek. Ezen könnyen segíthetünk, ha növeljük a páratartalmat a lakásban. Tegyünk a növény közelébe egy vízzel teli edényt, vagy rakjuk a cserepet egy kavicságyra, amit időnként permetezzünk meg vízzel.

6. Kapcsoljuk be a fűtést

Nem szereti sem a túl hideget, sem a túl meleget, ezért folyamatosan gondoskodjunk róla, hogy a hőmérséklet 20-25 fok között legyen. Ha ennél alacsonyabbra hűl a lakás, hajlamos lehet hirtelen ledobni a virágait.

7. Vigyük el az ablaktól

A bőséges virágzáshoz sok fényre van szüksége, így leginkább az ablak előtt vagy a párkányon érzi jól magát. Arra ügyeljünk, hogy nyáron a közvetlen napsütés megégetheti a leveleket, télen pedig egy kisebb huzattól is könnyen megfázik. Ilyenkor a levelek foltossá válnak, és csak a helyváltoztatás segíthet rajta.

8. Jóból is megárt a sok

Ha az orchidea nem virágzik, akkor valószínűleg nem jut kellő tápanyaghoz. Tavasztól őszig érdemes hígabb arányban, minden öntözéskor tápoldatozni, így tovább gyönyörködhetünk a virágaiban, de télen pihentessük a növényt, mert a túl sok tápanyag miatt is csökkenhet a virágzás.

9. A permetezés aranyat ér

Ha takácsatkákat vagy pajzstetveket találunk rajta, töröljük le mosogatószeres vízzel, vagy permetezzük le káliszappannal vagy rózsaolajjal. Néhány nap múlva érdemes ismét ellenőrizni a növényt, és ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás