RETRO RÁDIÓ

Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess





Úgy néz ki, hogy ennek az örökzöld kerti növénynek már leáldozott, de annyi szép virág van, amelyet már tavasszal kiültethetünk a kertbe. Mutatjuk melyek ezek.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.03.21.
kertdíszítés örökzöldek életmód sövény virág

Már múlt tavasszal extrém méreteket öltött a tujának, ennek a népszerű örökzöldnek a pusztulása, szinte nincs olyan része az országnak, ahol úton-útfélen ne láthatnánk barnuló, kiszáradt példányokat. Aki sövényt tervez, ma már inkább nem tujában, hanem másban gondolkodik.

Örökzöld tuja fenyő sablon
Érdemes a tuják helyett más növényeket kipróbálni Fotó: Pixabay

Könnyen lehet, hogy benned is felmerült a kérdés, mit lehetne ültetni tuja helyett, ami bírja a mostoha körülményeket. Akár pótolni szeretnéd az elhullott tujákat, akár új sövényt szeretnél a kertedben, mindenképpen érdemes új fajtákat választani. Hamarosan elmúlnak a fagyok, kienged a föld, és lehet kezdeni a tavaszi ültetéseket – beleértve a dísznövényeket is. Mutatjuk, mi lehet ideális tuja helyett, ha szép, örökzöld sövényt szeretnél.

Kínai boróka

Rokona a tujának, de sokkal jobban viseli a szárazságot. Bár lassabban nő, érdemes telepíteni, mert metszéssel teljesen zárt falat alkot sövényként, kékeszöld leveleivel pedig igencsak mutatós. Betegségekre pedig egyáltalán nem fogékony.

Tiszafa

Az egyik leglassabban növekedő sövénynövény, de megéri a türelmet, hiszen még akkor is képes besűrűsödni, ha már idős, és vastag a törzse – sok sövénynél probléma, hogy az alja felkopaszodik, ahogy idősödik a növény, például a Leyland ciprusnál is ez a helyzet. A tiszafa másik nagy előnye, hogy hazánkban őshonos, így jól viseli a néha szélsőségesen száraz nyarakat. Betegségekre nem annyira fogékony, így tuja helyett kiváló választás lehet, de azt figyelembe kell venni telepítés előtt, hogy mérgező növény, így nem tanácsos olyan helyre ültetni, ahol gyerekek, háziállatok hozzáférnek.

Babérmeggy

Nagyszerűen formázható, gömböt, akár kockát is lehet nyírni belőle, ráadásul igencsak gyorsan nő. Mivel sűrű az ágrendszere, hamar átláthatatlan sövénnyé lehet formázni. Fényes, élénkzöld, bőrszerű leveleivel és májusban nyíló, fehér virágaival nagyon mutatós. Nemcsak sövény, de az előkert dísze is lehet belőle.

Babérmeggy sövény sablon
A babérmeggy gyönyörűen mutat a kertben Fotó: Pixabay

Korallberkenye

Ragyogó, piros levelei feldobják a kertet, télen-nyáron gazdagítja az összképet ez a pompás növény. Jól formázható, nyírható, és akár 2-3 méteres magasságot is elérhet. Napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Bár nem nő túlságosan sűrűre, nagy méretű levelei miatt így is alkalmas térelválasztó sövénynek, hiszen ahogy növekszik, egy idő után teljesen átláthatatlan falat alkot, így segít megőrizni a privát szférát a kertben.

Arany hamisciprus

Gyorsan nő, akár 10-15 méteres magasságot is elérhet, tuja helyett az egyik legjobb választás. Jobban tűri a szárazságot, de ez nem jelenti azt, hogy kánikulában ne kellene öntözni. Rendszeres nyírással két-három év alatt sövénnyé alakítható – írja a Lakáskultúra.

Arany hamisciprus sövény sablon
Kordában kell tartani, mert pokoli gyorsan nő Fotó: Pixabay

Menthetetlenek a tuják?

Több oka is van, hogy sorra hullanak el ezek a pompás dísznövények a magyar kertekben: az egyik, hogy a magyar klíma nem igazán ideális számukra, főleg nem az aszályos, forró nyarak, melyek az elmúlt években jellemzőek voltak. A tujának ugyanis, bár melegben érzi jól magát, ha 30 Celsius-foknál magasabb a hőmérséklet, és száraz a levegő, legyengül a védekezőképessége. Hiszen a forró időjárás, az erősen tűző nap nem csupán a lombjában okoz károkat, de a rekkenő hőségben átmelegedett talaj miatt a hajszálgyökerek is sérülnek, így a vízfelszívó képessége is csökken. Mindezek után könnyebben megtámadják a kártevők és kórokozók. A tujáknál az aknázómoly, a pajzstetű és a borókadíszbogár hatalmas pusztítást képes végezni, de a legnagyobb problémát az ősszel támadó kabatinás hajtáselhalás okozza. A megbarnult tuják megmentésével mindezek ellenére is érdemes próbálkozni az elhalt részek levágásával, de emellett létfontosságú, hogy magát a növényt is erősítsd: kapjon bőségesen trágyát, és rendszeresen, ha kell, minden nap öntözd! Így meglehet, hogy a mostoha körülmények és a kártevők, kórokozók támadásai ellenére is erőre kap, és még sokáig szép maradhat.

 





 





Ezeket olvastad már?
Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás