Az esős, változékony időben gyerekjáték megfázni, a bosszantó tünetektől pedig nem könnyű szabadulni.
A nátha sosem kellemes: gyengeséggel, állandó köhögési ingerrel és folyton eldugult orral jár, hogy csak a leggyakoribb tüneteket említsük, amelyek jobb esetben nem olyan súlyosak, hogy azokkal orvoshoz kellene fordulnunk, hiszen pár nap alatt könnyen kikúrálhatóak. Sokak szerint ezek egyik legidegesítőbbike az orrdugulás, mert hiába fújjuk rendszeresen az orrunkat, egy perccel később már megint nem kapunk levegőt. Azonban van néhány étel és ital, amely segít felszámolni az orrdugulást – írja a Well and Good.
A jelenséget az arcüregben keletkező gyulladások váltják ki, ezért elsősorban az antioxidánsokban gazdag ételek képesek a csodákra, de a szakértők szerint ilyenkor érdemes C-vitaminban, cinkben vagy éppen omega-3 zsírsavban bővelkedő harapnivalókat fogyasztani, és sok vizet inni melléjük. Az orvosok kilenc ételt és italt gyűjtöttek össze, amelyek lerövidíthetik az orrdugulásos időszakot.
1. Ananász
Kiváló C-vitamin- és bromelainforrás lévén az ananász és az ananászdzsúsz tökéletes megoldás, ha felszabadítanánk az orrjáratainkat – ráadásul fagyasztott vagy konzerv formájában is megőrzi tápértékei javát. Arra azonban a befőttnél érdemes figyelni, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, mert a finomított cukrok csak fokozzák a szervezet gyulladásait.
2. Fokhagyma
Ugyan a TikTok révén megindult az az őrület, miszerint az eldugult orr legjobb ellenfele az orrlyukba feldugott fokhagymagerezd, a szakértők szerint ennél a furcsa és esztelen trükknél sokkal hatékonyabb, ha megesszük inkább a gerezdeket. A fokhagyma ugyanis kiváló gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkezik.
3. Csirkehúsleves
A megfázás miatt legyengült szervezet szinte követeli az olyan könnyen fogyasztható, meleg ételeket, mint a húsleves. A gyerekkort idéző mellékhatása mellett azonban a csirkehúsleves bővelkedik vízben és a cisztein nevezetű aminosavban, valamint a gőz révén is oldja az orrlyukakban lerakódott váladékot – egyes tanulmányok szerint még a forró vizes gőzölésnél is hatékonyabban.
4. Méz
Az égő torok nyugtatása mellett a méz a felső légúti betegségekkel is felveszi a harcot a benne található szalicilsavnak köszönhetően, így az orrdugulás ellen is hatékony megoldás lehet, mivel antioxidánsként, gyulladáscsökkentő, valamint vírus- és baktériumölő élelmiszerként is ismert.
5. Tenger gyümölcsei
Bár a magyar népi gyógyászatban ismeretlenek a kagylók, rákok és a tengeri halak, gazdag cink- és omega-3 zsírsavtartalma miatt kiváló náthaűző lehet az osztriga, a szardínia, a lazac, a tonhal vagy éppen a makréla is.
6. Gyömbér
Az átható aromájú fűszergyümölcs forró vízben feloldva egy életelixírrel is felér, gyulladáscsökkentő ereje mellett antihisztaminokban is gazdag, amely akár allergia idején is segít felszabadítani az arc légútjait.
7. Tea
Megfázás esetén a legelső házi praktika, amit bevetünk, bizonyára az, hogy főzünk egy nagy kancsó teát. A gőz ebben az esetben is jótékony hatást gyakorol a meggyötört, eldugult orra, de gazdag ásványianyag-tartalma miatt még a szervezet gyulladásaival is felveszi a harcot. A szakértők szerint taknyos időszakban a legeredményesebb a borsmentatea lehet.
8. Grépfrút
Ugyan minden trópusi gyümölcs kiválóan támogatja az immunrendszert a magas C-vitamin-tartam miatt, a grépfrútban található meg legnagyobb mennyiségben az orrdugulás elmúlását elősegítő szalicilsav – ráadásul épp télen, kora tavasszal van szezonja a lédús gyümölcsnek.
9. Csilipaprika
Aki már evett náthásan vagy allergiásan csilis ételt, bizonyára tapasztalta, hogy az orra egy pillanat alatt kitisztul – ez pedig a csípősséget garantáló kapszaicinnek köszönhető, amely jobban működik, mint egy drága orrcsepp.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre