Készítsünk őszi gyümölcsből süteményt, hagyományos vagy alternatív hozzávalókkal!
Az őszi virágdesszert is a no waste, azaz mindent mentünk, lehetőleg semmit ki nem dobunk, hanem felhasználjuk egy újabb finomsághoz motivációjából lett, amelyre egyre többen törekszünk – és nem csak a nehéz gazdasági helyzet miatt. Az idei szilva íze már nem az igazi, de a húsa még tökéletes a süteménytésztába. Ha a körténk még nem vajpuha, akkor fahéjasan karamellizálva jól feldobja a krémet. És ha már őszi gyümölcsből lesz a nasi, formázzuk virág alakúra!
4 tojás
3 csomag vaníliapuding (én GM, TM Nyírfacukorból csináltam),
fél liter tej (mandulatejet használtam),
20-25 dkg liszt (az enyém nyílgyökérlisztből készült, mert egy paleós táplálkozású barátnő kapta ajándékba),
1 tasak sütőpor (GM),
10 óriás szem lila szilva,
6 db kisebb körte,
cukor (eritrit) ízlés szerint,
fahéj.
A körtét meghámoztam, a nem beteg héjakból mennyei körteteát főztem vízzel felforralva, mindennemű édesítés hozzáadása nélkül. A felvágott körtedarabokat egy serpenyőben vajon, fahéjjal és kevés cukorral átforgatva enyhén karamellizáltam.
Közben a szilva bőrét lehúztam (könnyen jön). A tojások fehérjét géppel kemény habbá vertem. Félretettem a hűtőbe, hogy ne essen össze. A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem géppel, majd hozzáadtam 1 zacskó pudingport, a kimagozott pucér szilvákat, a lisztet, a sütőport, és tovább kevertem, míg egy sűrű massza lett. Ezt összeöntöttem, és már lapáttal, nem géppel, egyenletesen egybekevertem.
Zsiradékkal (vaj vagy kókuszzsír) kikent tepsiben légkeveréssel, 180 fokon 15 percet sült. Amíg sül a tészta, 2 tasak pudigport tejjel megfőztem, minimális cukor (eritrit) hozzáadásával, majd 1 kanálnyi kókuszzsírt (lehet vajat) kevertem bele.
Mielőtt megdermedt, ráterítettem a tésztára. Amíg azon megdermedt, apróra vágtam a karamellizált körtedarabokat. Kiszaggattam a formával a virágsütiket, és mindegyik tetejére dobtam a karamellizált körtéből. Mehet a tálalóra.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre