Őszi virágdesszert – idénygyümölcsből, mentesen is!

Készítsünk őszi gyümölcsből süteményt, hagyományos vagy alternatív hozzávalókkal!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.11.01.
Módosítva: 2023.11.01.
desszert szilva körte virág

Az őszi virágdesszert is a no waste, azaz mindent mentünk, lehetőleg semmit ki nem dobunk, hanem felhasználjuk egy újabb finomsághoz motivációjából lett, amelyre egyre többen törekszünk – és nem csak a nehéz gazdasági helyzet miatt. Az idei szilva íze már nem az igazi, de a húsa még tökéletes a süteménytésztába. Ha a körténk még nem vajpuha, akkor fahéjasan karamellizálva jól feldobja a krémet. És ha már őszi gyümölcsből lesz a nasi, formázzuk virág alakúra!

Szilvatészta, mentes vaníliakrém és karamellizált körte Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló 20×30 cm-es téglalap tepsihez

4 tojás

3 csomag vaníliapuding (én GM, TM Nyírfacukorból csináltam),

fél liter tej (mandulatejet használtam),

20-25 dkg liszt (az enyém nyílgyökérlisztből készült, mert egy paleós táplálkozású barátnő kapta ajándékba),

1 tasak sütőpor (GM),

10 óriás szem lila szilva,

6 db kisebb körte,

cukor (eritrit) ízlés szerint,

fahéj.

Szilva, körte, tojás, puding, (nyílgyökér)liszt Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A körtét meghámoztam, a nem beteg héjakból mennyei körteteát főztem vízzel felforralva, mindennemű édesítés hozzáadása nélkül. A felvágott körtedarabokat egy serpenyőben vajon, fahéjjal és kevés cukorral átforgatva enyhén karamellizáltam. 

Hámozott szilva Fotó: Fodor Erika

Közben a szilva bőrét lehúztam (könnyen jön). A tojások fehérjét géppel kemény habbá vertem. Félretettem a hűtőbe, hogy ne essen össze. A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem géppel, majd hozzáadtam 1 zacskó pudingport, a kimagozott pucér szilvákat, a lisztet, a sütőport, és tovább kevertem, míg egy sűrű massza lett. Ezt összeöntöttem, és már lapáttal, nem géppel, egyenletesen egybekevertem. 

Ehető őszi virágok üvegtálon Fotó: Fodor Erika

Zsiradékkal (vaj vagy kókuszzsír) kikent tepsiben légkeveréssel, 180 fokon 15 percet sült. Amíg sül a tészta, 2 tasak pudigport tejjel megfőztem, minimális cukor (eritrit) hozzáadásával, majd 1 kanálnyi kókuszzsírt (lehet vajat) kevertem bele. 

Virágformával szaggatjuk Fotó: Fodor Erika

Mielőtt megdermedt, ráterítettem a tésztára. Amíg azon megdermedt, apróra vágtam a karamellizált körtedarabokat. Kiszaggattam a formával a virágsütiket, és mindegyik tetejére dobtam a karamellizált körtéből. Mehet a tálalóra.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás