Ez az összetevő intenzív éhségérzetet vált ki, és zsíros, szénhidrátgazdag ételekre csábít.
Szenzáció! Kutatók rátalálták az elhízás egyik fő forrására, mely számtalan élelmiszerben megtalálható. Aki a fehér lisztre vagy a cukorra tippel, az téved, bár utóbbi nem áll messze a valóságtól. Az adott összetevő nem pusztán az édes ízért felelős, de sajnos intenzív éhségérzetet vált ki, ezzel pedig olyan ételek iránt ébreszt vágyat, melyek zsírosak és szénhidrátban gazdagok, így borítékolva az elhízást. No, de lássuk, mi is ez az összetevő!
A Coloradói Egyetem táplálkozással foglalkozó kutatói megállapították, hogy a fruktóz, más néven gyümölcscukor lehet az elhízás egyik fő okozója – írja az Origo. S hogy mi a baj a fruktózzal? A kutatás rámutat, hogy a fruktózfogyasztás leviszi a szervezet adenozin-trifoszfát (ATP) szintjét, ami azért baj, mert ez felelős a sejtek működéshez szükséges energiáért. Azaz átveri az anyagcserét. Így amikor az ATP-szint jelentősen lecsökken a szervezetben, azt agy úgy érzékeli, hogy még több zsírban és szénhidrátban gazdag ételre van szükség. Az így fokozódó éhségérzet hatására az ember egyre több táplálékot vesz magához, ami hosszú távon elhízáshoz vezet.
Bár a tanulmány megjegyzi, hogy a pontos mechanizmus megértéséhez további vizsgálatok kellenek, fontos tudatosítani, hogy a cukor és egyéb szénhidrátok, valamint zsírok bevitelére ajánlott odafigyelni. A teljes tanulmány az Obesity című szakfolyóiratban érhető el – jegyzi meg a Mindmegette.
Bár a fruktóz természetes módon számos gyümölcsben megtalálható, az alma, a banán vagy a narancs továbbra is napi szinten fogyasztható, hiszen a szervezetünk számára hasznos vitaminok és rostok forrása is. Ugyanakkor az élelmiszeripar nagy mennyiségben tolja a fruktózt a különböző édesipari termékekben – érdemes megnézni az összetevők listáját, majd az ahhoz csatolt táblázatot!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre