Kutyatartók figyelem: ezért fontos az ivartalanítás





Egy eb tartása nagy felelősséggel és sok feladattal jár, ezek közé tartozik az ivartalanítás is. Ma Magyarországon rengeteg kóbor kutya él, aminek csökkentéséhez az ivartalanítás is hozzájárulhat, így egyre többen ivartalanítanak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.02.
ivartalanítás kutya injekció műtét életmód

 Dr. Horváth Dávid, a Horváth Vet állatorvosi rendelők tulajdonosa mondta el az ivartalanításról a legfontosabb tudnivalókat a Fanny magazinnak.

Fotó: Mohai Balázs

Kezdődik a tüzelés

 

A tüzelés kemény megpróbáltatások elé állítja a gazdikat. Ez az állapot az ebeknél elég hangos és látványos, a szuka kutyák szomszédságában lakó kanok képesek egész éjjel nyüszíteni, a ház körül tanyázni, az ajtót kaparni és akár kerítést is tönkretenni. A kistestű ebek 7-10 hónapos korban kezdenek el tüzelni, a nagyobbaknál egy kicsit későbbre tolódhat.

 

Kerüljük a csúcs időt

 

Ahhoz, hogy elkerüljük a véletlen vemhességet, óvatosnak kell lennünk sétáltatás közben is. Ha tehetjük, akkor kerüljük a tüzelés alatt a kutyafuttatókat és a parkokat, ahol a gazdik szabadon eresztik kedvencüket, mert egy óvatlan pillanat, és máris megtörténhet a baj. A sétát olyan időszakra időzítsük, amikor kevesebben vannak az utcán. Ha kertes házban lakunk, akkor tüzelő szukánkat érdemes a házban tartani.

 

Nyomjuk el a szagot

 

A kisállatkereskedésekben kaphatóak olyan szagközömbösítő sprayk, amely néhány órára megszüntetik az ivarzó szuka szagát. Léteznek „kutyataszító” permetek is, amik szintén ezen az elven működnek. Érdemes pelenkát vagy bugyit is vásárolni. Ezekből szintén vásárolhatók illatosítottak, amik semlegesítik valamelyest a szagot. Bár az utóbbi inkább a mi orrunknak kedvező, mintsem a kanok ellen hasznos.

 

Tavasszal és ősszel gyakori

 

Ha kutyánk már túl van az első tüzelésén, akkor alkalmazhatunk különböző hormonkészítményeket is, amik elhalasztják vagy szüneteltetik a vérzést. A tüzelést elhalasztó injekciót két tüzelési időszak között kell a szukának megkapnia, így a következő alkalom kimarad. Vannak olyan tabletták, amelyek felfüggesztik az ivarzást, ha tüzelés ideje alatt adjuk be. Leggyakrabban tavasszal és ősszel kerül sor a vérzésre.

 

Ha megtörtént a baj

 

Bármennyire megfontoltak vagyunk, előfordulhat, hogy a kutya kiszökik vagy egy ügyes kan minden óvintézkedés ellenére a közelébe férkőzik. Szerencsére az állatoknál is létezik „esemény utáni” injekció, ami arra jó, hogy ha az együttlét után pár órával megkapja a szuka, akkor az ivarsejtek nem tudnak megtapadni, így nem lesz vemhes a kiskedvencünk.

 

Megoldás a zavaró viselkedésre

 

A kanok ivartalanítására gyakran azért kerül sor, mert az ivari viselkedés zavaró tényező a gazda számára. Ilyen eset például, amikor kettő vagy több kan kutya nem tud egymás mellett nyugodtan élni, ha gyakran kiszökik és csavarog, vagy egy szuka és egy kan él együtt, de a gazdi nem szeretné tenyészteni őket.

 

Rutin eljárás

 

A kan kutyáknál gyakran előforduló betegség a rejtettheréjűség, ami egy fejlődési rendellenesség. Ilyen esetekben az állatorvosok mindig az ivartalanítást javasolják, hogy elkerüljék a daganatok kialakulását. Az esetek legnagyobb többségében ezzel a rutin beavatkozással meg is szűnik a probléma.

 

Nincsenek egyértelmű jelek

 

A kan kutyák ivartalanítása általában 9 hónapos koruk után már lehetséges. A nagytestű fajtáké csak másfél éves koruk után, ha elérték teljes fejlettségüket és már mutatják a nemi viselkedés jellemzőit. A kanoknál nem jár egyértelmű testi, fizikai jellel, hogy beléptek az ivarérett korba, az együttlétet imitáló mozdulatok nem ezt mutatják. Általában 9 hónapos korra már beérnek, ha mégis bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg állatorvosunkat.

 

Innen tudjuk, készen állnak

 

A szuka kutyáknál már sokkal egyértelműbb az ivarérettség jele, hiszen ekkor kezdenek el tüzelni. Náluk is, mint a kanoknál általában 9 hónapos korra érnek be, de ezután még várni kell egy kicsit a műtéttel. A nagyobb testű állatoknál ez a folyamat kitolódhat egészen 1,5-2 éves korig.

 

Ennél tovább ne várjunk

 

Ha lány kutyánkat nem miskároltattuk, de betöltötte a 6-8 éves kort, akkor érdemes operáltatni. A kutyáknál ez már idős kornak számít, ami fölött a különféle ivarszervi megbetegedések kockázata fokozottabb, ezért jobb, ha megelőzzük a problémát.

 

Nem változnak meg tőle

 

Az ivarérés előtti ivartalanításnak káros következményei is lehetnek: elhízás, túlnövekedés, kóros viselkedésformák kialakulása, szőrhullás. Lehet, hogy kényelmes megoldásnak tűnik, hogy minél előbb elvégeztessük el a műtétet, de ez később ránk és kutyánkra is káros hatással lesz. Minden esetben konzultáljunk egy állatorvossal, várjuk ki a megfelelő kort és csak megbízható helyre vigyük állatunkat.

 

Egy igen gyakori tévhit

 

Sok kutya gazdi azért ódzkodik az ivartalanítástól, mert attól fél, hogy ez hatással lesz a kutya fejlődésére és személyiségére. Ha kivárjuk a megfelelő kort, akkor nem akadhat semmi probléma, a kutyus pont

ugyanolyan marad, mint a műtét előtt. Mikor elhozzuk az orvostól, akkor meg lehet szeppenve, de ez elmúlik: az első pár nap nehéz a sokk miatt, a megoldás, hogy fordítsunk rá a szokottnál is több figyelmet.

 

Ezen ne spóroljunk!

 

Az ivartalanítás ára függ a kutya méretétől, nemétől és a rendelőtől. Ez egy rutin beavatkozás, de mégis csak műtét, ezért ezen semmiképp ne spóroljunk. Olyan orvoshoz vigyük, akiben megbízunk. Úgy számoljunk, hogy egy szuka miskárolása kb. 40-100 000 forint között mozog, egy kané pedig 20-80 000 forintba kerül.

 

Őket se felejtsük el

 

Nem csak kutyából van renget kóbor állat, hanem cicából is. A macskáknál is nagyon hasonlóan működik az ivartalanítás, mint a kutyáknál: meg kell várnunk a megfelelő kort az ivartalanításhoz, ami kb. 6 hónapos kor.

 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás